Pelbagai Resepi Masakan Ikan

 Pelbagai Resepi Masakan Ikan

Resepi Ikan Kembung Berlada



Bahan-bahan :

• 5-6 ekor ikan kembung (digoreng dulu),

• 1 senduk besar cili kisar,

• 10 biji cili padi hijau (kisar),

3 biji cili merah hidup (kisar),

• 2 labu bawang merah besar (kisar),

• 4 ulas bawang putih (kisar),

• 1-2 batang serai diketuk,

• Asam keping,

• Gula dan garam secukup rasa,

• ½ cawan air.

Cara-cara :

1. Mula-mula tumis bawang sampai kekuningan dan naik bau.

2. Kemudian masukkan bahan kisar; cili padi, cili merah dan cili kisar. Tumis sampai sambal pecah minyak.

3. Masukkan serai dan asam keping. Tumis lagi sampai mesra.

4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. (Tambah air jika perlu sahaja, itu pun kalau sambal terlalu pekat).

5. Masukkan bawang hiris.

6. Masukkan ikan goreng.


Resepi Ikan Tenggiri jeruk



Bahan Perap :

• Jus limau kasturi/nipis/lemon*

• Garam secukupnya*

• Halia hiris halus spt mancis*

• Lengkuas hiris halus spt mancis*

• Sedikit biji ketumbar

• Sedikit daun sage untuk aroma, tidak wajib (herba Inggeris)

• Black pepper (kisar)

Cara Memasak :

1. Bersihkan tenggiri segar. perap dengan bahan perap di atas.

2. Semua bahan bertanda * hendaklah kuantiti yg secukupnya (garam mesti bersalut untuk awet ikan supaya tak busuk dan tahan lama).

3. Simpan peti bawah sahaja. Lepas 12 jam boleh goreng.

4. Goreng dengan bawang dan cili. Rasa masam, masin, wangi dan sedap.

Sangat mudah dan menarik bukan. Sila cuba resepi di atas dan manjakan selera anda. Selamat memasak



Resepi Ikan Kembung Bakar Cili Api



Bahan-bahan :

• Ikan kembung,

Bahan Tumbuk/blander :

• Bawang besar sebiji,

• Bawang putih 4 ulas,

• Cili api hijau 7 biji,

• Cili api merah 7 biji,

• Cili merah besar 4 biji,

• Halia seinci,

• Serai 2 batang,

• Kunyit hidup seinci,

• Buah keras 2 biji,

• Belacan sebesar ibu jari.

(Blend kesemua bahan.)

• Santan pekat@susu cair 4 sudu,

• Garam ,

• Gula,

• Pati bilis,

• Perasa,

• Asam keping@air asam.

Bahan Hiasan :

• Lada hitam serbuk untuk tabur,

• Daun limau purut,

• Daun sup.

Cara-cara :

1. Panaskan sedikit minyak.

2. Tumis bahan blend, biarkan pecah minyak. Masukkan semua bahan lain.

3. Masukkan sedikit air. Biarkan mendidih. Tunggu pekat sedikit.

4. Rasakan manis dan masin semua.

5. Letak daun pisang di atas kuali leper.

6. Curah kuah, letak ikan di atas kuah, curah lagi kuah.

7. Tabur sedikit lada hitam dan daun sup.

8. Tutup ikan dengan tudung periuk kukus, biarkan ikan masak dalam masa sekejap ikan boleh masak



Resepi Ikan Cencaru Masak Kicap



Bahan-bahan :

• 4 ekor ikan cencaru (lumur kunyit dan garam),

• Cili kisar (1senduk),

• Bawang putih/merah/halia (kisar),

• Kayu manis, bunga lawang,

• Bawang merah hiris bulat,

• Cili merah (hiris dan potong),

• Kicap manis,

• Sos cili,

• Sos tomato,

• Sos tiram,

• Air secukupnya.

Cara-cara :

1. Mula-mula tumis bahan kisar sampai naik bau atau kekuningan.

2. Masukkan bunga lawing dan kayu manis.

3. Masukkan cili kisar tumis sampai pecah minyak.

4. Masukkan semua jenis sos (jika pekat tambah air sedikit).

5. Tumis lagi baru masukkan garam dan gula secukup rasa.

6. Masukkan bawang hiris dan cili merah. Kacau sekejap baru masukkan ikan. Gaul rata

7. Tutup api, siap. 



Resepi Ikan Masak Kuah Pekat



Bahan-bahan :

• Ikan merah seketul

• Bawang besar 1 biji*

• Bawang putih 2 ulas*

• Halia seinci*

• Lada hitam biji*

• Pes asam jawa sesudu kecil

• Kicap mudim satu sudu

• Bawang besar, cili merah, cili padi hiris

• Garam secukup rasa

Cara Memasak :

1. Goreng ikan.

2. Tumbuk bahan bertanda *.

3. Masukkan minyak. Tumis bahan tumbuk sampai wangi.

4. Letak air sedikit.

5. Biar kuah mendidih kemudian masukkan pes asam jawa, garam dan kicap. Kalau tak suka letak kicap masukkan gula sedikit.

6. Tutup api. Masukkan bawang besar, cili merah dan cili padi yang dihiris.

sumber:aneka resepi

Catat Ulasan

0 Ulasan