RESEPI DAGING TUMBUK SAMBAL CILI PETAI.MESTI CUBA
tumpang lalu...
Lauk gini tengah² malam boleh nyenyak taw tdo korang jap g.. Hahaha...
Resepi ade kt bawah ni...
Digalakkan masak ikut citarasa sendiri...
1/2 kg daging
(untuk elak liat boleh rebus dulu)
1 biji bawang besar
2 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
Cili api (lebih pedas lg sedap)
1 inci halia
Air asam jawa
Petai
Sedikit gula (ikut citarasa)
Garam
Perasa
caranya:
Gaulkan daging bersama serbuk kunyit & gorengkan sampai garing. Kemudian tumbuk & ketepikan..
Tumbuk bawang besar, bawang putih, halia & cili api. Kemudian tumiskan sampai sedikit garing... Masukkan air asam jawa, garam, sedikit gula & perasa.. Ikut citarasa koranglah ye..
Bila sambal cili dah masak, masukkan daging yang dah ditumbuk gaulkan dan boleh taburkan petai.. Gaul rata & siap....
Kalau tak habis boleh simpan & panaskan.. Tp klau masak sikit, mmg simpan dalam perut je jawabnye.. Hahaha...
Bye.. Selamat mencuba resepi mudah ni..
sumber:FB
0 Ulasan