RESEPI DAGING TUMBUK SAMBAL CILI PETAI.MESTI CUBA

 RESEPI DAGING TUMBUK SAMBAL CILI PETAI.MESTI CUBA


 RESEPI DAGING TUMBUK SAMBAL CILI PETAI.MeESTI CUBA

tumpang lalu...

Lauk gini tengah² malam boleh nyenyak taw tdo korang jap g.. Hahaha...

Resepi ade kt bawah ni...

Digalakkan masak ikut citarasa sendiri...

1/2 kg daging

(untuk elak liat boleh rebus dulu)

1 biji bawang besar

2 biji bawang kecil

2 ulas bawang putih

Cili api (lebih pedas lg sedap)

1 inci halia

Air asam jawa

Petai

Sedikit gula (ikut citarasa)

Garam

Perasa

caranya:

Gaulkan daging bersama serbuk kunyit & gorengkan sampai garing. Kemudian tumbuk & ketepikan..

Tumbuk bawang besar, bawang putih, halia & cili api. Kemudian tumiskan sampai sedikit garing... Masukkan air asam jawa, garam, sedikit gula & perasa.. Ikut citarasa koranglah ye..

Bila sambal cili dah masak, masukkan daging yang dah ditumbuk gaulkan dan boleh taburkan petai.. Gaul rata & siap....

Kalau tak habis boleh simpan & panaskan.. Tp klau masak sikit, mmg simpan dalam perut je jawabnye.. Hahaha...

Bye.. Selamat mencuba resepi mudah ni..

sumber:FB

Catat Ulasan

0 Ulasan