AYAM MASAK MADU KURMA,MENU LUNCH HARI INI

 AYAM MASAK MADU KURMA,MENU LUNCH HARI INI



 AYAM MASAK MADU KURMA,MENU LUNCH HARI INI

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam

15 biji buah kurma 

1 biji bawang besar - dipotong membulat

2 batang serai - dititik

3 sudu besar cili kering yg dikisar

6 sudu besar sos tomato - blh tambah

6 sudu besar sos cili - boleh tambah

2 sudu besar madu - boleh tambah

Air secukupnya

Garam dan gula secukup rasa

Daun sup/bawang yang telah diracik halus

BAHAN-BAHAN DIKISAR:

5 biji bawang merah

3 biji ulas bawang putih yang besar

1 1/2 inci halia

*Boleh ditambah lagi bahan-bahan mengikut citarasa sendiri .

CARA MEMASAK :

-Semua bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil . Buah kurma dibuang biji dan dibelah 2 . Potong bawang besar nipis -nipis .

- Ayam dibersihkan kemudian dipotong menjadi 12 bahagian kecil dan digaul dengan garam serta kunyit . Panaskan 2 cawan minyak dan goreng ayam sehingga masak dan agak garing .

-Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar , cili kisar , bawang besar serta serai . Kacau semua bahan dan biarkan sampai sambal masak kemudian masukkan sos cili , sos tomato dan kacau lagi . Masukkan buah kurma , air secukupnya , buah tomato dan madu secukupnya . Kacau semua bahan sehingga kuah menjadi mendidih dan buah kurma menjadi agak lembik . Masukkan semua ayam goreng serta garam secukupnya , rasa kuah jika kurang manis boleh la ditambah sedikit gula . Gaulkan semua bahan-bahan dan taburkan daun sup/bawang yang telah diracik kecil . Terus kacau dan boleh la dimatikan api dapur.

sumber:Ummi

Catat Ulasan

0 Ulasan