RESEPI IKAN BAKAR PARI BERSAMBAL.ENAK DIMAKAN KETIKA LUNCH

RESEPI  IKAN BAKAR PARI BERSAMBAL.ENAK DIMAKAN KETIKA LUNCH

BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN:


3 keping ikan bawal (basuh bersih dan peram dengan sedikit jus limau nipis dan garam selama 30 minit…lepas itu basuh kembali dan toskan).

 5-6 helai daun limau purut (keluarkan tulang tengah)..hiris halus untuk taburkan di atas ikan.

1/2 cawan (8 sudu besar) minyak bawang putih. Minyak bawang putih disediakan dengan panaskan sederhana ?1/2 cwn minyak masak, bila minyak agak panas sederhana masukkan 5-7 ulas bawang putih yang telah ketuk. tutup api dapur dan biarkan minyak itu sejuk.

 Daun pisang secukup – perlu balut dibawah dan atas ikan.
 Aluminium foil untuk elak api sambar daun pisang.

PENYEDIAAN SAMBAL IKAN PARI:
BAHAN-BAHAN:

– 15 tangkai cili merah kering (kerinting) dipotong dan direbus untuk lembutkan. Kisar halus dan asingkan.

– 5 tangkai cili merah segar, dihiris kasar*
– 7 tangkai cili padi (terpulang kepedasan yang diperlukan)*
– 10 biji bawang merah kecil @ 3 biji bawang labu sederhana besar.*
– 1 inci panjang kunyit hidup.

– 1 inci lengkus.
– 3 batang serai hiris ambil putih saja.
– 1 sudu kecil belacan*.
– 3-5 biji buah keras*
– 1 sudu besar gula pasir.
– Garam secukup rasa.
– 2 sudu besar jus limau nipis / kasturi.

Nota: Semua bahan-bahan bertanda* dilayukan dengan sedikit minyak dalam kuali dan kisar halus.

CARA-CARA TUMIS SAMBAL:

1. Masukkan 3 sudu besar minyak dalam kuali, bila minyak mula panas masukan cili kering kisar yang ditepikan. Masak sehingga pecah minyak.

2. Bila cili kering mula pecah minyak masukkan semua bahan-bahan yang telah kisar bertanda*. Masak sehingga pecah minyak atau minyak mula timbul disekeliling sambal.

3. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Matikan api dapur dan akhir sekali masukkan jus limau nipis. Sejukan. Sambal anda telah tersedia.

CARA-CARA PENYEDIAAN IKAN BAKAR:
SEDIA UNTUK DIBAKAR:

1. Ambil sehelai daun pisang yang bersesuain saiz untuk ikan. Percikan sedikit minyak bawang putih tadi..sapukan sambal yang telah sediakan. tempatkan ikan itu atas sambal.

2. Seterusnya di atas ikan itu sapukan sambal sekali lagi di atas ikan itu dan percikan sedikit minyak bawang putih. Seterusnya lapiskan sehelai lagi daun pisang. Bungkus kemas ikan itu.


sumber:resepi mudah

Catat Ulasan

0 Ulasan