RESEPI DAGING OPOR (PEKAN) SANTAPAN DIRAJA PAHANG
Bahan-bahan:
1kg daging
70g rempah opor (Sy guna rempah opor ubai)
*200g bawang merah
*25g bawang putih
*25g halia
*3g belacan
bahan * dikisar
50g serbuk lada kering/cili kisar
5cm kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
50g asam jawa - bancuh dgn 1cwn air
4-5 cawan santan
2 batang serai dititik
100g kerisik
Garam dan gula seckup rasa
1cawan minyak
Cara-cara:
Tumis bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis dan buah pelaga hingga naik bau.
Masukkan bahan kisar dan serbuk lada kering. Tumis sehingga wangi.
Masukkan daging bersama 2 cawan air dan masak hingga mendidih.
Masukkan santan dan rempah opor yang dibancuh dgn sedikit air dan biarkan mendidih dan masak sehingga daging empuk dan kering sedikit.
Masukkan air asam jawa, serai dan kerisik. Gaul mesra. Perasakan dengan garam dan gula. Biarkan reneh sebati, kuah pekat dan terbit minyak. Matikan api.
Selamat Mencuba...
Bahan-bahan:
1kg daging
70g rempah opor (Sy guna rempah opor ubai)
*200g bawang merah
*25g bawang putih
*25g halia
*3g belacan
bahan * dikisar
50g serbuk lada kering/cili kisar
5cm kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
50g asam jawa - bancuh dgn 1cwn air
4-5 cawan santan
2 batang serai dititik
100g kerisik
Garam dan gula seckup rasa
1cawan minyak
Cara-cara:
Tumis bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis dan buah pelaga hingga naik bau.
Masukkan bahan kisar dan serbuk lada kering. Tumis sehingga wangi.
Masukkan daging bersama 2 cawan air dan masak hingga mendidih.
Masukkan santan dan rempah opor yang dibancuh dgn sedikit air dan biarkan mendidih dan masak sehingga daging empuk dan kering sedikit.
Masukkan air asam jawa, serai dan kerisik. Gaul mesra. Perasakan dengan garam dan gula. Biarkan reneh sebati, kuah pekat dan terbit minyak. Matikan api.
Selamat Mencuba...
0 Ulasan