KERANG GORENG BERCILI MACAM MAK MASAK
Bahan:
- 2 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 cili besar
- 7-8 cili padi merah
- 2 batang serai (hiris)
- Sos tiram
- Sos cili
- Maggi cukup rasa
- Lada benggala
Cara penyediaan:
1. Blend bawang besar, bawang putih, halia, cili besar & cili padi.
2. Rebus kerang dalam 3 minit, kemudian angkat kerang dan masukkan dalam air berisi ais untuk elakkan kerang terlampau masak.
2. Kopek kulit sebelah.
3. Panaskan minyak, masukkan serai & goreng sampai naik bau.
4. Masukkan bahan blend & tumis sampai naik bau.
5. Masukkan sos tiram, sos cili, lada benggala & maggi cukup rasa.
6. Masukkan kerang.
7. Siap!
1. Blend bawang besar, bawang putih, halia, cili besar & cili padi.
2. Rebus kerang dalam 3 minit, kemudian angkat kerang dan masukkan dalam air berisi ais untuk elakkan kerang terlampau masak.
2. Kopek kulit sebelah.
3. Panaskan minyak, masukkan serai & goreng sampai naik bau.
4. Masukkan bahan blend & tumis sampai naik bau.
5. Masukkan sos tiram, sos cili, lada benggala & maggi cukup rasa.
6. Masukkan kerang.
7. Siap!
Kredit: Resepi Tradisi Bonda
1 Ulasan
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
BalasPadam