Bubur Sekoteng/ Bubur Delima Melaka

Bubur Sekoteng/ Bubur Delima Melaka

Sape yang pernah jumpa sekoteng nih?
First time dulu Chik Huda jumpa kat Melaka. Kat situ jek yang ada. Dibuat dari tepung sagu.
Tapi bila Chik Huda belikan adik ipar dia kata dorang kat sane ada la bengkel belajar buat sekoteng nih cuma dorang panggil bubur delima

Tak kira la name ape pun, yang pasti bubur ni memang serius sedap giler weyhhh. Rasa semangkuk pasti tak cukup
Bahan bahannya
Sekoteng
Daun pandan
Santan secukupnya
Garam
Gula
Caranya pulak

Rebus sekoteng ni hingga kembang macam dalam gambar. Letak la daun pandan tu bagi wangi bubur kita dan selerakan.
Dah kembang baru masukkan santan. Ikut la korang nak banyak atau sikit. Tapi sekoteng ni akan serap santan tu. Baik la ubuh banyak sikit ye.
Biarkan didih, masukkan gula secukup rasa. Garam jangan letak banyak banyak. Cukup sekadar nak bagi rasa lemak bubur kita tu. Takde la rasa manis melekat.
Kacau supaya santan tu tak pecah. Api jangan besar. Biar didih dua tiga kali. Dah siap boleh la tutup api. Kalau korang nak letak gula melaka punn boleh. Sodap baq hang.
sumber: Huda Ghazali 

Catat Ulasan

0 Ulasan