Biskut Paling Popular Tahun Ini..Biskut Lapis Kurma

Biskut Paling Popular Tahun Ini..Biskut Lapis Kurma
Biskut lapis kurma sememangnya mempunyai peminatnya tersendiri.

Biskut ini melibatkan proses melapis yang memerlukan ketelitian si pembuatnya.



Pendek kata, hanya siapa yang pernah membuat biskut ini tahu betapa mencabar untuk menghasilkannya.



Biskut Lapis Kurma
  Bahan-bahan:


Bahan bagi Inti:
Kurma (500gm) - dibuang biji/paste
Minyak sapi (1 susu besar)
Gula pasir (1 sudu besar)


Cara-cara membuat intinya:
1. Panaskan kuali dan kacaukan isi kurma,gula dan minyak sapi sampai rata. Masak tidak memerlukan masa yang lama, ia sudahpun masa apabila kesemua bahan sudah rata.

2. Bahagikan dua bahagian paste kurma yang sudah dimasak, dan canaikan.



Bahan bagi pastri:
Mentega (500 gm)
Minyak sapi (1 sudu besar)
Gula aising (250 gm)
Tepung gandum (1 kg) - sudah diayak
Vanila (2 sudu teh)


Cara-cara membuatnya:
1. Mentega ,minyak sapi, gula icing dan vanilla dipukul sehingga kembang

2. Kemudian masukkan tepung gandum dan diadun rata.



3. Bahagikan kepada 3 adunan, Kemudian canailah pastri setebal 1/8inci

4. Lapiskan adunan dengan isi kurma kemudian dilapiskan dengan pastri lagi, buat berselang seli sampai 3 lapis

5. Setelah selesai, kemudian potong lapisan menjadi kecil-kecil

6. Sapukan kuning telur diatas biskut dan kemudin bakar hingga kekuningan.

Catat Ulasan

0 Ulasan