BIHUN SUP TUMIS HIDANGAN SESUAI SEISI KELUARGA


BIHUN SUP TUMIS HIDANGAN SESUAI SEISI KELUARGA


Bahan-bahan:
200gm bihun - di rendam dengan air biasa hingga lembut dan toskan
2 ekor sotong - di bersihkan dan hiris
6 ekor udang - di kopek kulit - tinggalkan bahagian ekor
2 - 3 ulas bawang putih - di ketuk dan cincang
1 tangkai sayur 'baby' bok choi (boleh gantikan dengan sawi)
1/2 batang lobak merah - di kupas dan hiris
3 cawan air
1 kiub ikan bilis
1 sudu besar kicap sotong thai
2 sudu besar minyak masak
lada sulah dan daun bawang untuk hidangan
.
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak kedalam kuali. Tumis bawang putih hingga kekuningan

2. Masukkan udang dan sotong kedalam tumisan dan kacau sehingga berbau wangi.

3. Seterusnya masukkan air, di ikuti oleh kiub ikan bilis, kicap sotong dan sayuran. Renih hingga masak dan rasa kuah tersebut. Jika sudah secukup rasa, masukkan pula bihun yang di toskan tadi dan masak sebentar lalu matikan api.

4. Hidangkan dengan cili potong yang di campur dengan kicap cair, hirisan limau nipis, taburan lada sulah dan serbuk cili Thai.

* Bihun juga boleh di celur dengan air panas
.
Share Supaya Tak Hilang
Sila Comment "Mohon Share" dan tekan Share supaya fanpage lebih aktif di News Feed

Catat Ulasan

0 Ulasan