Resepi Opor Daging Pekan Bersama Nasi Kuning

Untuk yang susah nak dapatkan rempah siap, boleh guna resipi 
Resepi Opor Daging Pekan
BAHAN-BAHAN
=============

Minyak sayur 125 ml
Serbuk ketumbar 2 sudu besar
Serbuk jintan manis 2 sudu besar
Serbuk jintan putih 2 sudu besar
Serbuk lada hitam 2 sudu besar
Daging lembu 1 kg, dipotong besar
Santan 1½ biji diperah dengan 1 liter air
Sedikit rempah penumis pelaga, cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang
Air asam jawa 2 sudu besar, diramas dengan 120 ml air dan dituskan
Gula 6 sudu besar
Garam Secukup rasa
Kerisik
8 sudu besar
Dikisar halus
==========
Bawang merah
15 ulas, dikupas
Bawang putih
6 ulas, dikupas
Halia
2 cm, dikupas
Serbuk belacan 1 sudu besar
Cili kering
30 tangkai, direndam dalam air panas dan dituskan
CARA
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar bersama serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam. Masak perlahan-lahan sehingga wangi.
Masukkan daging dan santan. Masak selama 30 minit sehingga daging empuk.
Akhir sekali, apabila kuahnya pekat, masukkan air asam, gula dan garam secukup rasa dan kerisik.
NOTA
Rasa opor ini cukup pedas, manis dan lemak.
Nasi Kuning
Inspirasi daripada Chef Zam
Diolah oleh Mak Nim Penyu Lawa
Beras basmathi - 3 cwn (mak guna beras biasa)
Susu segar/cair - 1 cwn
Air - 3 cwn
Susu pekat - 1 sb
Serbuk kunyit - 1 sudu kecil
Gula batu
Garam
Minyak sapi - 2 sudu besar
Mentega/lepa susu - 2 sudu besar
Daun pandan - 2 helai simpulkan
(A) hiris:
Bawang besar - 1 bj
Bawang putih - 3 ulas
Halia - 1 inci
(B) penumis:
Kayumanis - 1 btg
Buah pelaga - 5 biji
Bunga lawang - 1 kuntum
Cengkih - 5 biji
Panaskan minyak sapi dan mentega/lepa susu.
Masukkan bahan (A) dan bahan (B), tumis hingga naik bau.
Masukkan daun pandan, serbuk kunyit, gula batu, garam, susu dan air. Biar mendidih.
Masukkan beras, kacau rata dan biarkan nasi masak spt biasa.
Kredit Resepi : penyu lawa

Catat Ulasan

0 Ulasan