Jom Buat Tart Magnum

Tart Magnum 

.
Shell Tart..

.
Butter 260gm
Gula icing 100gm
Telor 1 biji
Tepung 500gm
1 sudu besar air sejuk
Sedikit esen vanila..
.
Cara-caranya:
Kacau butter dan Gula dlam bekas.. Pakai tangan je Kacau nak senang 😝.. Bila dah sebati masukan Telor... Gaulkan lagi, masukan esen vanila dan air sejuk..
Last skli masukan tepung gandum.. Uli sampai jadi doh ye 😊
Bakar suhu 180 20minit.. .
Resepi chesee dia pulak..
250gm chesee tatura. 
1 sudu kecil telur (telur tu kacau sebati dlu ye) 
50gm Gula icing.
.
Cara-caranya:
.
Putar chesee sekejap, sampai sebati. 
Jgn Putar lama ye.. Nty cair .. Lpstu masukan Gula icing,Putar sebati.. Last masukan telur Putar sekejap.. Siap
.
Cara-cara paip chesee..
.
Masukan creamchese dlm piping beg.. Paip secara membukit ye.. Bakar pada suhu 180 drjahcelcius
selamaa 7mnit.. .
Cara nak buat magnum pulak 
Sukatan dia agak-agak je la ye. 
Sedikit coklat bar jenama
Apa2 pon xkisah.. Doubleboil kan atas periuk. 
Periuk tu isi air skit ye.. Bila dh cair coklat masukan
Butter Sedikit. Kacau sampai pekat.. Sejukan sekejap. .

Bila Tart kita dh Siap, Sejukan dulu
Baru salut dgn coklat ye... Bila dh salut dgn coklat, 
Salut dengna Kacaang badam hancur
Pulak.. Dah Siap letak lam peti 
.
Kredit: Nur Dayana

Catat Ulasan

0 Ulasan