RESEPI MEE UDANG SUNGAI DUA MAKAN HINGGA TERANGKAT

RESEPI MEE UDANG SUNGAI DUA MAKAN HINGGA TERANGKAT


Bahan2:

1 kg mee kuning ~ dicelur
2 tangkai daun bawang ~ di hiris halus
1 biji cili merah ~ dihiris halus
3 keping tauhu ~ digoreng dan dihiris
3 biji telur rebus ~ di belah
3 biji limau nipis ~ di belah
sedikit bawang goreng

Bahan Kuah

3 ulas bawang merah ~ dikisar
8 ulas bawang putih ~ dikisar
1 inci halia ~ dikisar
3 batang serai ~ dikisar
2 sudu besar cili kisar atau cili boh
200 gm udang kering ~ kisar
1/2 kg keledek ~ direbus dan di lenyek halus
1/2 kg kentang ~ direbus dan dilenyek halus
2 biji telur ayam
Paste tomyam ~ 2 kiub tomyam
Perencah sup tulang ~ 1 sudu besar
Udang galah ~ dalam 10-12 ekor
Garam dan gula secukup selera
Air

Caranya:

1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Tumiskan bawang hingga naik bau.
3. Masukkan semua bahan yang di kisar dan masak hingga garing.
4. Bila terbit minyak masukkan cili dan tumis lagi hingga garing.
5. Masukkan udang kering masak lagi selama 2 minit.
6. Kemudian masukkan keledek dan kentang lenyek tadi.
7. Tambahkan sedikit air jikalau kuah agak pekat (sy guna dalam 1liter air).
8. Masukkan paste tomyam, perencah sup tulang dan kacau hingga sebati.
9. Masukkan garam dan gula mengikut selera.
10. Bila kuah telah mendidih barulah masukkan udang.
11. Masak lagi hingga udang di masak dengan sempurna.
12. Angkat dan hidangkan bersama bahan-bahan yang di makan bersama.


kredit resepi
Zainab Idar

Catat Ulasan

0 Ulasan