Tepung Kapur WOW!!..Asli Dari Terengganu
Bahan-bahannya:-
3 cawan tepung gandum
2 cawan air
1/2 keping nisan (gula melaka)
1 sk kapur makan
air secukupnya
kelapa parut
garam secukup rasa
2 cawan air
1/2 keping nisan (gula melaka)
1 sk kapur makan
air secukupnya
kelapa parut
garam secukup rasa
Cara-caranya:-
Masakkan nisan/gula melaka dengan air sehingga cair dan sejukkan.
Didalam tepung gandum, masukkan air nisan/gula melaka tadi sedikit demi sedikit.
Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
Masukkan kapur makan yang dibancuh bersama sedikit air dan sedikit garam.
Tapiskan dan masukkan ke dalam plastik putih.
Rebus selama 30 minit atau sehingga masak.
Sejukkan dan potong nipis-nipis dengan menggunakan pisau yang diletakkan minyak (supaya tidak melekat pada pisau ) dan potong dengan bentuk sederhana kecil (ikut citarasa sendiri)
Lastly gaulkan kelapa parut bersama sedikit garam dan gaulkan dengan kuih yang dipotong tadi.
Masakkan nisan/gula melaka dengan air sehingga cair dan sejukkan.
Didalam tepung gandum, masukkan air nisan/gula melaka tadi sedikit demi sedikit.
Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
Masukkan kapur makan yang dibancuh bersama sedikit air dan sedikit garam.
Tapiskan dan masukkan ke dalam plastik putih.
Rebus selama 30 minit atau sehingga masak.
Sejukkan dan potong nipis-nipis dengan menggunakan pisau yang diletakkan minyak (supaya tidak melekat pada pisau ) dan potong dengan bentuk sederhana kecil (ikut citarasa sendiri)
Lastly gaulkan kelapa parut bersama sedikit garam dan gaulkan dengan kuih yang dipotong tadi.
0 Ulasan