Minum pagi boleh, minum petang pun boleh..Inilah Dia Resepi Risoles Mudah

Minum pagi boleh, minum petang pun boleh..Inilah Dia Resepi Risoles Mudah

Sebelum lelapkan mata, nah resepi untuk korang semua.. Korang nak buat minum pagi pun boleh, nak minum petang pun boleh.. Terpulang.. korang mesti tak menyesal kalau buat.. Sedappp.. 
P/s : Sebelum tu, save dekat wall masing2 dulu, nanti senang nak cari..

Bahan2 untuk inti 
Bawang putih 2 ulas dipotong dadu
Bawang besar 1 biji yang besar..dipotong dadu
Daging cincang dalam 200gram
Tepung jagung 1 sudu (bancuh tuk memekatkan)
Lada hitam sikit tumbuk
Lada sulah sikit
Kentang 1 biji dipotong dadu
Daun bawang dihiris
Lada merah buang biji dan potong dadu
Lobak merah dipotong dadu
Sedikit air
Serbuk roti

Cara2 
1. Tumis bawang besar dan bawang putih..naik bau..masukkkan daging cincang kentang dan lobak merah.
2. Tambah sedikit air...biar masak sekejap..kentang dan lobak merah tadi empuk.
3. Dah masak semua, masukkan lada hitam, lada sulah dan garam sedikit.
4. Dah kering air, masukkan lada merah,daun bawang kacau sekejap..tuang bancuhan tepung jagung tadi.
5. Siap..masuk dlm mangkuk..sejukkan sekejap.

Untuk kulit dia...cara sama macam kita nak buat kuih ketayap..
Tepung gandum 2 cawan..
Santan 1 cawan..
Air dlm 3 cawan..
Telur 2 biji
Sedikit mnyk masak..

1. Satukan semua bahan..kemudian blend sekejap...keluarkan tengok kepekatannya..kalau pekat sangat tambah air sedikit..agak2 jangan pekat jangan cair..

2. Kemudian masak atas kuali leper..macam nak buat kuih ketayap...angkat segera letak daging cincang yang dah masak tadi..balutkan...kemudian celup dalam telur...dan salut dengan serbuk roti...kemudian masak dengan minyak yang sedikit...kalau banyak nanti risoles tu berminyak ..muak makan..goreng dengan minyak yang sedikit..
Sumber resepi : Gee Kamal

Catat Ulasan

0 Ulasan