Kalau Ikut Petua Betul Resepi Daging Ini Gerenti Sedap

Kalau Ikut Petua Betul Resepi Daging Ini Gerenti Sedap

Koleksi masak daging sebagai bahan utama masakan. Dah bosan makan ayam dan ikan sesekali hidangkan juga masakan daging dalam menu harian, tak susah dan dijamin sedap.

Kalau takut daging lambat empuk ikut petua pasti lembut!

THE BEST MONGOLIAN BEEF

Bahan-bahan:
  •  
  • 1 pound daging steak flank, dihiris nipis
  • 1/4 Cawan Tepung Jagung
  • 1/2 Cawan Minyak sayuran
  • 2 helai daun bawang, dihiris tipis
  • 1/2 Cawan Kicap Cair
  • 1/2 Cawan gula perang
  • 3 ulas bawang putih, cincang
  • 2 sudu kecil Halia segar parut
  • 2 sdt Minyak sayuran
Cara-cara:
  1. Dalam mangkuk sederhana, pukul bersama kicap, gula perang, bawang putih, halia, 2 sudu minyak sayuran dan 1/2 cawan air. Campurkan campuran kicap dalam periuk sederhana didih kan sehingga pekat sedikit, kira-kira 5-10 minit; ketepikan.
  2. Dalam mangkuk besar, gaulkan daging dan jagung.
  3. Panaskan 1/2 cawan minyak sayuran dalam periuk besar. Masukkan daging lembu dan goreng sehingga separuh masak, kira-kira 1-2 minit. Pindahkan ke pinggan mangkuk dan tos kan dengan kertas untuk membuang minyak berlebihan.
  4. Masukkan campuran daging lembu dan kicap ke dalam periuk dan didih kan di atas api sederhana dan masak sehingga kuah kicap pekat dan melekit, kira-kira 2-3 minit.
  5. Angkat dan tabur kan daun bawang..
    Sedia untuk di nikmati!!
Kongsi resipi: get in my belly

DAGING GORENG KURMA

BAHAN-BAHAN:
  • 500gm daging | hiris nipis
  • 2  sudu makan rempah kurma
  • 2 sudu makan yogut
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah
  • 1 biji ubi kentang | potong memanjang
  • 2 pokok daun ketumbar | hiris
  • 3 biji cili hijau | hiris 2cm
  • 4-5 biji tomato ceri
  • 1 biji bawang besar | belah lapan
  • 3 ulas bawang berah | hiris
  • 5 ulas bawang putih | hiris
  • 3cm halia | hiris
  • 2 batang serai | hiris
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan hirisan bawang merah, bawang putih, halia dan serai.
  2. Masukkan rempah kurma yang dicampur dengan sedikit air, kacau hingga pecah minyak.
  3. Seterusnya masukkan hirisan daging, kacau rata dan biarkan mereneh sehingga air daging kering.
  4. Masukkan yogurt, hirisan cili dan daun ketumbar.
  5. Kemudian lengkapkan rasa dengan garam dan gula secukupnya.
  6. Sebelum angkat, masukkan tomato ceri.
  7. Sedia dihidangkan.
INFO CHEF:Untuk rasa lebih pedas boleh tambahkan hirisan cili padi

DAGING GORENG  KICAP

BAHAN-BAHAN:
  • 300gm daging
  • 3 ulas bawang putih |ketuk
  • 1cm halia|hiris nipis
  • 5 biji cili padi|hiris kasar
  • 1 biji lada merah | hiris
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan kicap manis
  • 1 sudu teh lada sulah
  • 1 biji kentang|potong dan goreng
  • 1 biji bawang besar|hiris
  • Sedikit garam dan gula
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
  1. Daging dihiris nipis dan gaul dengan serbuk kunyit.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng daging sehingga empuk.
  3. Masukkan bawang putih, halia dan cili padi.
  4. Kemudian masukkan sos tiram, kicap dan lada sulah.
  5. Akhir sekali masukkan kentang yang telah digoreng, bawang besar dan lada sulah. Kacau sebati.
  6. Angkat dan sedia dihidangkan.
INFO CHEF:  Jika hendak masakan ini berkuah, tambah sedikit air.
kredit:Majalah Rasa

Catat Ulasan

0 Ulasan