HIDANGAN ORANG KAMPONG....GULAI OTAK LEMBU
Bahan bahan
1 ketul otak lembu - rendam selama 1 jam, buang urat darah pada permukaan otak
2 batang serai *
1 inci halia *
1 inci lengkuas *
1/2 sudu kecil jintan manis *
5 ulas bawang kecil/shallots *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci kunyit hidup *
4-5 biji cili padi *
1 keping asam gelugor
Sedikit daun kunyit
1/2 sudu makan cili kering yang telah dikisar
200 ml santan pekat
2 cawan air
Garam dan gula secukupnya
2 batang serai *
1 inci halia *
1 inci lengkuas *
1/2 sudu kecil jintan manis *
5 ulas bawang kecil/shallots *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci kunyit hidup *
4-5 biji cili padi *
1 keping asam gelugor
Sedikit daun kunyit
1/2 sudu makan cili kering yang telah dikisar
200 ml santan pekat
2 cawan air
Garam dan gula secukupnya
Cara Memasaknya
1. Kisar bahan bertanda * hingga hancur. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama sama dengan santan pekat, cili kisar dan air.
1. Kisar bahan bertanda * hingga hancur. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama sama dengan santan pekat, cili kisar dan air.
2. Didihkan hingga hampir pecah minyak, kemudian masukkan otak yang telah dipotong kepada 4 bahagian.
3. Biarkan ia mendidih sekali lagi, masukkan daun kunyit dan asam keping. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Matikan api bila otak sudah masak. Hidangkan bersama sama dengan nasi putih hangat.
0 Ulasan