CARA BUAT KEREPEK DARIPADA BIJI DURIAN, LANGKAH DEMI LANGKAH

CARA BUAT KEREPEK DARIPADA BIJI DURIAN, LANGKAH DEMI LANGKAH



Berikut adalah cara buat kerepek daripada biji durian. Cuma ada 5 langkah, mudahnya!

1. RENDAM BIJI DURIAN

Biji durian seelok-eloknya direndam semalaman supaya kita senang nak buang bahagian buah dan sedikit kulit yang masih melekat pada biji durian.

2. KERINGKAN

Selepas dibersihkan kulitnya, jemurkan biji-biji tadi supaya kering sedikit.

Kalau tak tunggu kering, biji durian ini akan rasa berlendir. Jadi, kalau licin susah pula nak dipegang dan disagat.

Nanti bersihkan macam dalam gambar di bawah ini ya.

3. SAGAT

Selepas dibersihkan bijinya, kemudian gunakan penyagat (alat untuk kikir halus) untuk dapatkan kepingan halus.

Kalau tak ada, boleh juga gunakan ‘peeler’ yang selalu buat buang kulit epal tu.

Ini contoh biji durian yang telah disagat.

4. GORENG

Selepas siap disagat, bolehlah kita menggoreng sampai kekuningan dalam minyak panas.

Agak-agak warna putih tadi dah bertukar kekuningan, angkat dan toskan minyak berlebihan.

5. BUBUH PERASA

Untuk menyedapkan rasanya, bolehlah tambah sedikit garam dan di gaul-gaul.

Kalau minat dengan perasa lain, bolehlah cuba juga.

Perasa kari ke, perasa sambal ke. Ikutlah kreativiti dan tekak masing-masing ya.

SIAP!

Jadi, lepas ini janganlah buang bijinya. Dah beli mahal-mahal, kenalah makan sampai ‘licin’ sekali dengan bijinya.

Kredit Resepi : nur aida

Catat Ulasan

0 Ulasan