Enaknya Mee Kari Juadah Ramadhan
1.PANASKAN MINYAK DAN TUMISKAN BAHAN TUMIS....HINGGA BAWANG KEKUNINGAN...
2.MASUKKAN BAHAN BLEND....DAN GAUL HINGGA SEBATI DAN MENDIDIH...
3.MASUKKAN BAHAN A DAN GAUL HINGGA SEBATI....APA BILA NAMPAK PECAH MINYAK SIKIT SAHAJA...MASUKKAN AIR UNTUK KUAH....DLM 3 MANGKUK AIR BIASA DAN BIAR HINGGA MENDIDIH....
4.SETELAH MENDIDIH....MASUKKAN BAHAN B...C...DAN D....GAUL HINGGA MENDIDIH....SETELAH MENDIDIH.... TUTUPKAN API....SIAP....
LETAKKAN MEE KUNING KE DLM MANGKUK SERTA BAHAN CELUR YG LAIN DAN TABURKAN BAHAN HIASAN....DAN TUANGKAN KUAH....BLH DI HIDANGKAN....SIAP.....
BAHAN TUMIS
5 ULAS BAWANG PUTIH...DI CINCANG
4 KUNTUM BUNGA LAWANG
1 BTG KULIT KAYU MANIS
2 TANGKAI DAUN KARI
1 HELAI DAUN PANDAN
SUKU CAWAN MINYAK MASAK
5 ULAS BAWANG PUTIH...DI CINCANG
4 KUNTUM BUNGA LAWANG
1 BTG KULIT KAYU MANIS
2 TANGKAI DAUN KARI
1 HELAI DAUN PANDAN
SUKU CAWAN MINYAK MASAK
BAHAN BLEND
4 BIJI BAWANG BESAR
5 ULAS BAWANG PUTIH
1 KETUL HALIA
4 BTG SERAI
10 BIJI BUAH KERAS
50 GM IKAN BILIS
4 BIJI BAWANG BESAR
5 ULAS BAWANG PUTIH
1 KETUL HALIA
4 BTG SERAI
10 BIJI BUAH KERAS
50 GM IKAN BILIS
BAHAN A
3 PEK KECIL REMPAH KARI IKAN
3 PEK KECIL REMPAH KARI IKAN
BAHAN B
2 KETUL UBI KELEDEK....DI PTG KECIL DAN DI REBUS HINGGA EMPUK...DAN DI BLEND
2 KETUL UBI KELEDEK....DI PTG KECIL DAN DI REBUS HINGGA EMPUK...DAN DI BLEND
BAHAN C
1/2 KG SANTAN PEKAT
GARAM...GULA DAN SERBUK PERASA
1/2 KG SANTAN PEKAT
GARAM...GULA DAN SERBUK PERASA
BAHAN D
FISH CAKE
FISH BALL
ISI KERANG ATAU AYAM
TAUHU KERING...( TAU POK)
FISH CAKE
FISH BALL
ISI KERANG ATAU AYAM
TAUHU KERING...( TAU POK)
BAHAN UNTUK DI CELUR
MEE KUNING
KACANG PANJANG
KUCAI
TAUGEH
MEE KUNING
KACANG PANJANG
KUCAI
TAUGEH
BAHAN HIASAN
DAUN SUP DAN BAWANG...DI POTONG
BAWANG GORENG
CILI MERAH...DI PTG NIPIS
TELUR REBUS
DAUN SUP DAN BAWANG...DI POTONG
BAWANG GORENG
CILI MERAH...DI PTG NIPIS
TELUR REBUS
CARA MEMBUATNYA....
1.PANASKAN MINYAK DAN TUMISKAN BAHAN TUMIS....HINGGA BAWANG KEKUNINGAN...
2.MASUKKAN BAHAN BLEND....DAN GAUL HINGGA SEBATI DAN MENDIDIH...
3.MASUKKAN BAHAN A DAN GAUL HINGGA SEBATI....APA BILA NAMPAK PECAH MINYAK SIKIT SAHAJA...MASUKKAN AIR UNTUK KUAH....DLM 3 MANGKUK AIR BIASA DAN BIAR HINGGA MENDIDIH....
4.SETELAH MENDIDIH....MASUKKAN BAHAN B...C...DAN D....GAUL HINGGA MENDIDIH....SETELAH MENDIDIH.... TUTUPKAN API....SIAP....
LETAKKAN MEE KUNING KE DLM MANGKUK SERTA BAHAN CELUR YG LAIN DAN TABURKAN BAHAN HIASAN....DAN TUANGKAN KUAH....BLH DI HIDANGKAN....SIAP.....
SELAMAT MENCUBA...YE
0 Ulasan