RESEPI PUDING BUIH PEBERET ANAK

RESEPI PUDING BUIH PEBERET ANAK

Bahan (A)
-Agar2 tali 30g m
-Air 1400ml
-Gula 9sudu besar
-Daun pandan disimpul
-Pewarna (yang disukai)
(A)Cara2 =
Masak bhn.A hgga larut & mendidih. Ketepikan.
(Pastikan bhn.A suam, barulah sediakan bahan.
Bahan (B)_
-Telur 6biji
::Asingkan putih & kuning::
-Gula halus 6sb
-Tepung jagung 1sb
-Cuka makan 1sb
**_Perkara plg pntg utk hasilkan telur putih kental(meringue)_
_1._Pastikan bekas,paddle mixer di lap bersih,tdk mpunyai air/kotor/bnda asing dlm bekas tersebut.
_2._Pastikan telur putih tdk bercampur sedikit pon dgn kuning telur.
(B)Cara2
Masukkan putih telur ke dlm bekas bersih. Mix dlm 15saat hgga berbuih kasar, + gula sedikit demi sedikit, mix hgga gula hbs & kmbng gebu.
Bila meringue kmbang gebu masukkan t.jagung & cuka, mix hgga adunan mjadi meringue kaku & kental.
Masukan telur kuning 1per1 hingga habis. Mix sebati.
Cara2 ( Bhn A&B disatukan) =
Pastikan agar tadi hmpir2 sejuk barulah disatukan bahan A ke dlm B.
Mix kedua2 bahan hgga betul2 sebati.
Masa ni adunan akn jadi cair, teruskan mix hgga betul2 sebati. Siap, tuang ke dlm acuan.
**Jika slps tuang, adunan sprti terpisah antara agar & buih, kacau je guna sudu dlm acuan td hgga adunan bersatu. Adunan sejuk, baru masuk ke dlm peti ais.
Selesai puding!
RESEPI KUAH PUDING BUIH
Bahan2
-1Tin susu cair
-2Tin air
-2sb tepung kastard
-Daun pandan disimpul
-5tgkai cengkih
-7-9sb gula
 Cara2
Masak bahan diatas hgga larut & mendidih. Siap.
**Jika kuah kelihatan cair, blh dibncuh sedikit air + 1sb tpg jagung. Didihkan lg, kacau hgga sebati.
Siap! Sejukkan 🍶
Selamat Mencuba, TQ😍
Kredit resepi ini kepada shaa rahim

No comments