1 ekor ayam - di bersihkan dan dikelar
belah 2 @ 4 pun boleh
2 cm kunyit hidup
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
* perap ayam semua bahan di atas kecuali minyak masak selama 4 jam
Bahan Menumis
3cm halia - dihiris
2cm lengkuas - dihiris
10 bwg merah -dihiris
2 sudu mkn ketumbar - tumbuk halus
2 batang serai -diketuk
2 sudu mkn lada hitam - tumbuk halus
Cara Masak Ayam
Tumiskan bahan2 yg dihiris (tinggalkn sedikit utk masak nasi)
masukkan lada hitam dan ketumbar. masukkan air secukupnya.
Masukkan ayam yg telah diperap dan biarkan mendidih sehingga ayam lembut. Tambah garam secukupnya.
Angkat & Toskan.
Panaskan minyak yg banyak untuk menggoreng ayam tadi.
Goreng hingga keperangan, tak perlu terlalu lama coz ayam dah empuk.
Untuk Nasi
4 cawan beras basmathi - dibasuh dan rendam 20 minit & ditoskan.
Tumis baki bhn hiris tadi hingga wangi
Masukkn beras & Goreng sekejap sehingga sedikit retak.
Masukkan air rebusan ayam tadi secukupnya.
Masukkn daun pandan & garam biar nasi masak seperti biasa
Kredit resepi
Nurul Zafifah Mohd Sahri
0 Ulasan