Orang Kedah panggil nasi ulam

Orang Kedah panggil nasi ulam.
Uuii tak kalih belakang

Macam-macam jenis ulaman ada.
 Makan panas-panas guu kan dengan ikan gelama masam.
*Update Resepi 👇🏻👇🏻
Bahan-bahan :
Ulam-ulaman
Pucuk janggus ( Gajus )
Daun kari
Daun sekentut
Pucuk limau purut
Pucuk cemumar
*Hiris halus (sehalus mungkin)

Bahan blender / Tumbuk
Serai - 2batang
Lengkuas - 2inci
Halia - 2inci
Lada hitam - Segenggam
Cabai melaka/Cili api - 7/8biji (Nak pedas boleh lebihkan)
Kerisik - Goreng sendiri lagi Ummph
Bawang besar - Hiris
Ikan kering ( Gelama masam/Talang/Dll)

Cara-cara :
Masak nasi biasa dulu. Dah sejuk nanti nak gaul sekali bahan.
Cedok nasi, masuk semua ulam-ulam, bahan blender, kerisik, bawang, garam, dan perasa. Goreng/Bakar ikan kering. Perisi masuk dalam nasi. Siap!! 😋
Doakan mak sy sentiasa dipanjangkan umur. Aminn🤲🏻
p/s : lagi banyak ulaman lagi bagus. Ada yg kata kena buh 40jenis ulam. Ni kita buh apa yg ada ja🤭
Kredit fb izza romli

Catat Ulasan

0 Ulasan