BENGKANG ROTI MUDAH

BENGKANG ROTI

Roti Gardenia 7 keping
1 Cawan Santan *
1 Cawan Susu Segar *
1 Cawan Gula *
1 Cawan Air masak
3 bji Telur (size c)*
1 Cawan Tepung gandum *
1 sudu kecil esen vanila*
Secubit garam*

Mentega secukupnya untuk sapu sekeliling loyang ( kalau saya loyang lapik kertas minyak senang nak kluarkan bengkang nanti)

Cara penyediaan :
1.Rendam roti yg dh di carik-carik ke dalam air masak 1 cawan tadi ke dalam mangkuk besar. (Tekan2 roti tadi sampai meresap air.rendam 10 mnit smpai kembang.

2.Blender semua bahan yg bertanda * 2 mnit masukkan bahan Blender ke dlm Mangkuk Yg berisi Roti tadi kacau-kacau rata.
3.Tuangkan kesemua bahan2 tadi ke dlm loyang yang telah di sapu mentega
4.Bakar dlm oven api atas bawah suhu 180 °c (ikut kesesuaian oven masing) selama 40 hingga 50 minit

SELAMAT MENCUBA
Kredit Resepi: Cek Neti
SILAKAN SHARE

No comments