RESEPI ANEKA PES SAMBAL

RESEPI ANEKA PES SAMBAL
 Sangat serbaguna. Buat sendiri mmg tahan lama yg penting takde pengawet. Bila nak guna, terus amik je. Mmg menjimatkan masa terutama pada yg bekerja ataupun surirumah.. ni cth2 pes yg selalu saya wat, kalau rajin leh gak wat pes rendang ke pe2 pes la...

.
1. Pes Sambal Ijo
2. Pes Tom Yam
3. Pes Masak Kicap Berempah
4. Pes Asam Pedas
5. Pes Cili Padi
6. Pes Sambal Ikan/Ayam/Daging/Seafood/
.
.
1. Pes Sambal Ijo (ala Padang)
********************************
20 biji cabai hijau besar *
10 biji cili api hijau *
10 ulas bwg merah *
8 ulas bwg putih *
5 biji tomato hijau (yg muda) *
1 kiub bilis
3 helai daun limau purut
Bahan bertanda * rebus sampai lembik sikit, pastu lenyek ngan lesung batu ataupun blend kasar. Panaskan minyak, tumis semua bahan sampai pecah minyak, masukkan kiub bilis, perasakan ngan garam dan gula dan masukkan daun limau purut td.
Masak biar jadi pekat atau kering, bila dah sejuk, masukkan dalam tupperware yg kedap udara, pastu leh simpan dalam freezer. Nak guna, pakai sudu yg kering ok.
.
.
2. Pes Tom Yam
******************
20 biji cili kering (rebus pastu goreng gareng ngan minyak)*
15 ulas bwg putih *
10 ulas bwg merah *
10 btg serai *
8 helai daun limau purut *
2 inci lengkuas *
2 inci halia *
3 sb udang kering *
1/4 gula melaka (dari sekeping)
3 cm belacan yg dibakar *
Air asam jawa
3 sb sos ikan (amik yg gambar ikan bawal)
Air, minyak, garam
Kisar semua bahan bertanda * ngan sedikit air atau minyak goreng cili tadi. Panaskan minyak, tumis bahan2 sampai pekat. Masukkan air asam jawa, sos ikan, gula melaka dan garam. Masak betul2 pecah minyak dan pekat
Masak biar jadi pekat atau kering, bila dah sejuk, masukkan dalam tupperware yg kedap udara, pastu leh simpan dalam freezer.. Nak guna, pakai sudu yg kering ok.
.
.
3. Pes Masak Kicap Berempah
*********************************
20 biji cili kering(goreng ngan minyak sampai garing) *
10 ulas bwg merah *
8 ulas bwg putih *
2 inci halia *
2 sb jintan manis ※
2 sb jintan kasar ※
1 sb lada hitam biji ※
1 sb ketumbar biji ※

Bahan bertanda ※ kena goreng tanpa minyak
Air asam jawa
Minyak, garam, gula, kiub bilis
4 sb Sos cili, sos tiram, kicap manis, kicap masin
Kisar bahan bertanda * dan bahan bertanda ※ guna minyak cili goreng tadi sampai lumat. Tumis ngan minyak sampai garing dan pecah minyak. Perasakan ngan sos2 tadi. Jgn lupa bubuh garam, gula dan kiub bilis sebiji
Masak biar jadi pekat atau kering, bila dah sejuk, masukkan dalam tupperware yg kedap udara, pastu leh simpan dalam freezer. Nak guna, pakai sudu yg kering ok.
.
.
4. Pes Asam Pedas

*********************
20 biji cili kering (rebus dulu) *
10 biji cili merah (rebus dulu) *
5 biji cili padi (rebus dulu) *
15 ulas bwg merah *
10 ulas bwg putih *
2 inci lengkuas *
2 inci halia *
2 inci belacan bakar *
1 sb biji ketumbar **
1 sb jintan manis **
Bahan bertanda ** tu tak nak masuk pun takpe
Air asam jawa, gula n garam
Kisar bahan bertanda * dan ** sampai sebati. Panaskan minyak dan tumis sampai garing dan pecah minyak. Perasakan ngan garam, air asam jawa dan gula
Masak biar jadi pekat atau kering, bila dah sejuk, masukkan dalam tupperware yg kedap udara, pastu leh simpan dalam freezer. Nak guna, pakai sudu yg kering ok.
.
.
5. Pes Cili Padi

****************
20 biji cili padi merah (rebus)
20 biji cili merah besar (rebus)
2 inci kunyit hidup
Garam
Kisar semua bahan ngan sedikit air. Pastikan guna air panas atau suam.Lagi bagus kalau kisar kering
Pastu terus simpan dalam tupperware kedap udara, bubuh dalam freezer. Pes ni penting lau nak masak gulai yang tak gunakan bawang tumbuk mcm gulai tempoyak ke
.
.
6. Pes Sambal Serbaguna Ikan/Ayam/Seafood

************************************************
20 biji cili kering (rebus) *
20 biji cili merah (rebus) *
4 biji tomato *
15 ulas bwg merah *
10 ulas bwg putih *
2 inci halia *
1/4 gula melaka (daripada sekeping)
4 sb sos cili dan sos tiram
1 biji kiub bilis, leh gak ganti 3 sb udang kering*
Garam
Minyak

Kisar semua bahan guna sedikit air. Kalau dapat kisar kering lagi bagus. Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar sampai pecah minyak dan garing. Masukkan gula melaka, kiub bilis, air asam jawa dan sos2. Perasakan ngan garam
Masak biar jadi pekat atau kering, bila dah sejuk, masukkan dalam tupperware yg kedap udara, pastu leh simpan dalam freezer. Nak guna, pakai sudu yg kering ok.
## masak guna api yg perlahan ye
## guna air masak/air panas/air suam
## dah betul2 sejuk baru masuk freezer
## guna peralatan yg kering tuk proses
menyimpan
## seeloknya penggunaan lebih kurang sebulan
lau guna suhu sejuk biasa, lau sejuk beku
conpom lagi tahan. Tapi sapa rajin masak....
conpom tak tahan sebulan....
.
.
Kredit Resepi - chef Rarra Sakura

Catat Ulasan

0 Ulasan