Bahan:

Kulit popia (saya guna yang sedang)
Ikan bilis
Kacang tanah
Tepung gandum + air

Cara-cara:

1. Lipat kulit popia dan potong, ambil satu bahagian tadi lipat memanjang dan potong, satu bahagian yang memanjang tadi lipat 4 dan potong.

2. Kacang tanah dibasuh dan dijemur sampai betul-betul kering. Kalau basuh masa tu dan masa tu nak goreng, luar kacang garing dalam. Lemau! (petua arwah mak mertua)
3. Ikan bilis basuh dan jemur, yang ini kena. Perhatikan selalu.


4. Susun potongan. Popia atas dulang, sapu bancuhan tepung tengah-tengah popia dan letak ikan bilis dan kacang tadi.
5. Akhir sekali bolehlah digoreng sampai warna keemasan.

NOTA:

Selain kacang tanah, anda boleh guna kacang hijau atau kacang dal, pastikan direndam dulu sampai kembang.

Kalau tak ada ikan bilis (abis stok) boleh guna udang geragau kering, pastikan basuh dan keringkan dulu.

Selamat Mencuba!

Rahsia masakan ini dikongsi oleh Puan Norliza Tahir, ok jom tengok bahan apa yang diperlukan...

-sumber:majalah wanita