KARIPAP MINI SERUNDING IKAN.

KARIPAP MINI SERUNDING IKAN.

KULIT/DOH..anggaran..200 biji

2 cawan tpg gandum
1/4 cawan majerin yg dicairkan dn biar suam2
..sukat lepas dicairkan..
110 ml air sejuk
Secubit garam
Masukan bahan kering dlm mangkuk
Masukkan majerin cair..air sikit2
Uli sampai doh jadi cantik..licin
Rehatkan 15 minit..tutup dgn kain lembab..elakkan doh kering
Canai senipis mungkin
Masukkan inti..
Tak pe tindih2 pun...lps letak inti..gerrnti tak melekat..
Goreng api perlahan utk dapatkan karipap yang rangup..
Toskan dn sejukkan
Simpan bekas kedap udara supaya sentiasa rangup
**UTK KULIT YG LICIN..MASUKKAN KARIPAP KETIKA MINYAK BELUM PANAS**
SERUNDING/SAMBAL IKAN
2 kg ikan selayang
..rebus kosong....asingkan isi sahaja
..hancurkan..tumbuk2..tapi kak pia ramas2 jer sbb tak nak sambal hancur sgt
2 cawan santan pekat
1/2 cawan air..campurkan dgn santan
3 biji bawang besar**
6 ulas bawang merah**
2 ulas bawang putih**
4 batang serai..gemuk2**
Halia**
10..15 tangkai cili kering**
..boleh jer guna cili boh
**kisar**
..kuantiti boleh kurangkan atau lebihkan
Gula..garam..asam keping
Satukan semua dalam kuali
Api perlahan
Masak sampai kering..
AGK2 4..5 JAM JGK..SABAR YER😀😀 DAN SENYUM SELALU😅😅
..Kk pia x suka kering2 sgt.. basah2 sikit..

..sambal kk pia x berderai sgt..ada mcm biji2..ikan x hancur sgt👍👍👍
SEJUKKAN..SIMPAB BEKAS KEDAP UDARA..ELOK SAMPAI RAYA🕌🌞INSYALLAH
.Sofea Omar..

Catat Ulasan

3 Ulasan