Resepi Pepes Johor Yang Sedap

Resepi Pepes Johor Yang Sedap

BAHAN-BAHAN:
500gm isi ayam | potong kecil
2 biji limau nipis | ambil air
10 tangkai pucuk daun kemangi | hiris
2 biji cili merah | hiris
1 biji tomato | potong dadu
 4 tangkai daun salam | hiris
½ sudu teh gula pasir
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Daun pisang secukupnya | sapu
minyak dan layurkan sedikit
Lidi secukupnya

BAHAN UNTUK PES (KISAR):
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji cili merah
2cm kunyit
5 tangkai cili kering

CARA MEMASAK:
1. Gaulkan isi ayam dengan air limau nipis, perap seketika, cuci dan toskan.
2. Campurkan isi ayam dengan bahan hirisan iaitu tomato, daun pucuk kemangi, daun salam, dan cili merah. Gaul sebati.
3. Masukkan pula bahan yang telah dikisar bersama kemudian garam dan gula secukup rasa. Gaul rata untuk dijadikan pes.
4. Bungkus isian pepes di dalam daun pisang dan kemaskan di keduadua hujung dengan lidi.
5. Panaskan pengukus dan kukus lebih kurang 30 minit.

Catat Ulasan

3 Ulasan

  1. Adakah tepung dan telur juga diisi?

    BalasPadam
  2. assalamualaikum kak nk tanya,rasa pepes ni sama tak dgn pepes yg jual kat kedai? sy try resepi yg ada ketumbar jintan tu tp rasa mcm rendang

    BalasPadam