PULUT PANGGANG

PULUT PANGGANG



Bahan pulut:

1kg beras pulut - direndam semalaman
1 liter santan cair
Secubit garam

Bahan inti:

1/2 biji kelapa parut
50gm udang kering - direndam dan dikisar
1 sudu makan serbuk jintan manis - disangai dan dikisar
1 sudu makan serbuk jintan putih - disangai dan dikisar
2 sudu makan bawang merah - kisar
1 sudu makan bawang putih - kisar
1 sudu makan halia - kisar
1 sudu makan serai - kisar
1 sudu makan lengkuas - kisar
1 sudu makan kunyit- kisar
125gm cili kering - kisar
125ml air
Garam secukup rasa
Daun pisang - untuk membungkus

Cara:

1. Basuh beras pulut bersih dan tos airnya. Kukus pulut setengah masak kemudian curahkan campuran santan bersama garam rata.
2. Biarkan pulut dikukus lagi sehingga masak dan angkat. Ketepikan.
3. Untuk intinya, panaskan minyak kemudian tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
4. Kemudian masukkan udang kering kisar dan biarkan masak seketika. Masukkan cili kering kisar dan biarkan masak sehingga garing.
5. Kemudian barulah dimasukkan kelapa parut bersama air, gula, garam, serbuk jintan manis, jintan putih serta bahan kisar halia, lengkuas, serai dan kunyit. Gaulkan rata dan biarkan sedikit kering.
6. Ambil daun pisang yang sudah dilayurkan kemudian sapukan minyak dan letakkan sesudu pulut panas. Kemudian letakkan inti dan balut kemas.
7. Kemaskan hujungnya dengan lidi dan bakar sehingga masak.

Catat Ulasan

0 Ulasan