Begini Cara Masak Belangkas

Resipi memasak belangkas.

Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili.
Serbuk kunyit
Serbuk kari
Cili giling
Kicap
Daun kunyit (boleh jugak digantikan dengan daun kari)
Asam jawa
Garam dan serbuk perasa
Minyak untuk menggoreng.
Cara memasak;
Panaskan minyak di dalam kuali.
Tumis bahan-bahan di tumbuk tadi.
Pastu, masukkan serbuk kunyit dan sebuk kari yang dah ditambah dengan sedikit air. Tunggu sehingga pecah minyak. Anggaran 3 minit.
Masukkan cili giling. Kacau dalam api perlahan.
Masukkan belangkas dan gaul rata.
Masukkan kicap, air asam jawa dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
Akhir sekali, masukkan daun kunyit dan angkat.
Siap dan hidangkan. Makan dengan nasi panas2! Mantap
Semalam teringin nak makan belangkas, so hari ni kononnya nak masak la, tp kerja klu nak masak belangkas ni, jdi kami pgi la makan belangkas kat KUALI belangkas power...

Catat Ulasan

0 Ulasan