Ni resepinya :
Sardin Masak Lemak Cili Api
Bahan bahan:
1 tin ikan sardin mackerel
2 cawan santan pekat
1 biji bawang besar
1 helai daun kunyit
4 biji ubi kentang
*6 potong Nenas kecil (jika mahu)
Garam secukup rasa
2 bijik Tomato
Sebungkus suon
*Serai setangkai (jika mahu)
*Daun kunyit sehelai (jika mahu)
1 tin ikan sardin mackerel
2 cawan santan pekat
1 biji bawang besar
1 helai daun kunyit
4 biji ubi kentang
*6 potong Nenas kecil (jika mahu)
Garam secukup rasa
2 bijik Tomato
Sebungkus suon
*Serai setangkai (jika mahu)
*Daun kunyit sehelai (jika mahu)
Bahan tumbuk:
4 biji cili api
2 cm kunyit hidup
1 ulas Bawang merah
1 ulas Bawang putih
4 biji cili api
2 cm kunyit hidup
1 ulas Bawang merah
1 ulas Bawang putih
Cara cara:
Kupas semua ubi kentang dan bawang besar serta dipotong empat.
Kupas semua ubi kentang dan bawang besar serta dipotong empat.
Masukkan santan dan bahan tumbuk dalam periuk dan masak kuah sampai hampir mendidih kemudian masukkan ubi kentang dan daun kunyit. Guna kan api dapur yang sederhana supaya kuah masak secara perlahan-lahan dan tak pecah minyak. Biar kan ubi kentang masak sampai empuk, kemudian masukkan suon dan last sekali tomato. Siap, sedap makan dengan nasi panas dan kicap! Settle
0 Ulasan