NASI JAGUNG


NASI JAGUNG


Bahan-bahannya:


4 cawan beras basmati
3 ½ cawan air
1 cawan susu cair
2 biji bawang besar, dihiris
1 tin jagung, ditoskan airnya
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3cm kulit kayu manis
1 senduk minyak sapi/ mentega
Garam secukup rasa
Bawang goreng, untuk hiasan

Bahan untuk dikisar:

6 ulas bawang putih
3 cm halia

Cara Menyediakan:


1. Basuh beras dan toskan. Panaskan minyak sapi/mentega di dalam periuk.

2. Masukkan bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dan bawang merah yang telah dihiris. Tumis sehingga naik bau.

3. Masukkan bawang putih dan halia yang telah dikisar dan tumis sehingga garing.

4. Masukkan air, susu cair dan garam secukup rasa. Masukkan beras dan gaul rata.

5. Bila airnya hampir kering, masukkan jagung dan gaul rata. Setelah airnya kering, alihkan ke rice cooker dan biarkan nasi tanak sehingga masak.

6. Sewaktu nasi dihidang, taburkan bawang goreng atau jika anda suka gajus yang telah digoreng.

Nota: Jika anda tidak suka menggunakan minyak sapi, boleh gunakan minyak masak yang dicampurkan dengan mentega. Minyak sapi/ mentega inilah yang membuat bau nasi tersebut bangkit. Manakala susu cair yang digunakan, akan memberi rasa lemak pada nasi membuatnya sedap.

Catat Ulasan

0 Ulasan