TOMYAM PUTIH RINGKAS TAPI SEDAP

TOMYAM PUTIH RINGKAS TAPI SEDAP
TOMYAM PUTIH

Bahan-bahan:


1 biji bwg besar ..hiris besar
2 ulas bwh putih..hiris halus
1/2 inci halia..ketuk ja
1/2 inci lengkuas..ketuk ja
4-5 biji cili api..ketuk
2 btg serai.. ketuk ja..
5 helai daun limau purut
1 sudu besar sos ikan
2 sudu besar jus lemon, limau
1 1/2 liter air
1/2 ekor ayam potong kecil atau udang, sotong untk tomyam seafood
garam secukup rasa, 1/2 sudu kecil gula
1 sudu besar minyak
sayur spt carot, bunga kobis, salery, putih jagung dan tomato

Cara-cara:

Panas minyak dalam periuk. Tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan ayam jika buat tomyam ayam, jika seafood masukkan dulu segala serai lengkuas, halia, bwg besar. Masukan air, jus lemon, sos ikan,mendidih masukkan sotong udang, masukkan segala sayur, rasakan garam..siap.

Sila Share

Catat Ulasan

0 Ulasan