DAGING REMPAH BERLADA

DAGING REMPAH BERLADA


BAHAN

1/2 kg daging | dihiris nipis
10 biji bawang merah *
5 cm halia *
2.5 cm lengkuas *
5 sudu makan rempah daging | dibancuh dengan air
5 sudu makan sos tiram
5 sudu teh lada hitam *
5 sudu teh jintan manis *
5 sudu teh rempah biji *
250 ml jus asam jawa
3 biji bawang besar *
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 batang serai diketuk
2 biji buah pelaga
10 biji cili kering | direbus *
5 sudu makan kicap pekat
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Bahan bertanda * dikisar

CARA

1. Daging diperap dengan bahan kisar, kicap dan sos tiram seketika.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis buah pelaga, kulit kayu manis, serai dan bunga lawang.
3. Kemudian masukkan daging yang diperap dan rempah daging. Kacau rata sehingga mendidih dan pecah minyak.
4. Kemudian masukkan jus asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Kacau rata sehingga daging empuk.
5. Angkat dan sedia dihidangkan.

kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika ini resepi anda mohon jasa baik untuk pm page,untuk admin masukkan nama anda sebagai kredit resepi..terima kasih

Catat Ulasan

0 Ulasan