Sedapnya Laksa Johor

Jika kebiasaannya anda menikmati hidangan laksa Penang, apa kata hari ini tukar selera anda dengan merasai kelainan rasa laksa Johor pula.
Moga perkongsian laksa Johor ini menepati cita rasa anda.

BAHAN-BAHAN:

·         150gm spageti
·         1kg ikan tenggiri atau sardin
·         Garam secukup rasa
·         50gm bawang merah
·         50gm bawang putih
·         2 batang serai
·         50gm halia
·         80gm cili kering/belacan
·         1 liter santan
·         1 batang bunga kantan
·         10gm daun kesum
·         10gm kacang panjang
·         10gm timun
·         5gm sambal belacan
·         10gm tauge
·         1 biji telur rebus

CARA MEMBUAT:

Tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai serta cili kering sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan ikan yang dibuang tulangnya diikuti dengan santan. 

Perasakan dengan garam dan bahan perasa secukupnya. Hidangkan bersama spageti, telur rebus, taugeh, sambal belacan, kacang panjang, timun, bawang besar, daun kesum, daun pudina dan limau kasturi.

Catat Ulasan

0 Ulasan