Buat Sendiri Fishcake Di Rumah
Gunakan Ikan tenggiri bunga
Pipihkn/potong dpn belakang ikan
Koreng menggunakn sudu utk mengeluarkn isi
Tepung jagung 1 sudu besar or lebih sikit, sedikit garam, lada sulah dan ajinomoto. Air yg di bubuh sedikit garam
Ramaskn semua hingge sebati. Air garam bubuh sikit2 yer. Tak perlu guna hingga habis.
Klaau nak senang, tumbuk guna cili lesong. Selang selikn dengan air garam. Hempas2kn isi ikan kat bekas beberapa kali untuk mendapatkan hasil yang kenyal.
Hasil yang cukup sempurna. Kenyal...
Lapekkn loyang n tekan2 kan dengan sudu yang di sapu sikit minyak. Ratakn permukaan isi ikan
Panaskn kukusan terlebih dulu dan masok loyang. Kukus dalam 19 - 15 min
Pipihkn/potong dpn belakang ikan
Koreng menggunakn sudu utk mengeluarkn isi
Tepung jagung 1 sudu besar or lebih sikit, sedikit garam, lada sulah dan ajinomoto. Air yg di bubuh sedikit garam
Ramaskn semua hingge sebati. Air garam bubuh sikit2 yer. Tak perlu guna hingga habis.
Klaau nak senang, tumbuk guna cili lesong. Selang selikn dengan air garam. Hempas2kn isi ikan kat bekas beberapa kali untuk mendapatkan hasil yang kenyal.
Lapekkn loyang n tekan2 kan dengan sudu yang di sapu sikit minyak. Ratakn permukaan isi ikan
Panaskn kukusan terlebih dulu dan masok loyang. Kukus dalam 19 - 15 min
Keluarkn plastik dalam loyang. Biar suam sikit baru potong panjang
Panaskn kuali dan goreng hingga kekuningan. Guna api sedang. Jangan garing yer. Nanti tak cantek fishcake kita.
Inilah Fishcake yang telah siap sempurna
0 Ulasan