Buat Sendiri Fishcake Di Rumah

Buat Sendiri Fishcake Di Rumah



                                                            Gunakan Ikan tenggiri bunga


Pipihkn/potong dpn belakang ikan


Koreng menggunakn sudu utk mengeluarkn isi


Tepung jagung 1 sudu besar or lebih sikit, sedikit garam, lada sulah dan ajinomoto. Air yg di bubuh sedikit garam



Ramaskn semua hingge sebati. Air garam bubuh sikit2 yer. Tak perlu guna hingga habis. 

Klaau nak senang, tumbuk guna cili lesong. Selang selikn dengan air garam. Hempas2kn isi ikan kat bekas beberapa kali untuk mendapatkan hasil yang kenyal.



                                          Hasil yang cukup sempurna. Kenyal...


Lapekkn loyang n tekan2 kan dengan sudu yang di sapu sikit minyak. Ratakn permukaan isi ikan

Panaskn kukusan terlebih dulu dan masok loyang. Kukus dalam 19 - 15 min


Keluarkn plastik dalam loyang. Biar suam sikit baru potong panjang

Panaskn kuali dan goreng hingga kekuningan. Guna api sedang. Jangan garing yer. Nanti tak cantek fishcake kita.

Inilah Fishcake yang telah siap sempurna






Catat Ulasan

0 Ulasan