3 Menu Terbaik Tengahari Ini

3 Menu Terbaik Tengahari Ini

Menu makan tengahari haruslah sesuatu yang dapat membangkitkan selera dan mengenyangkan. Cuba tiga resipi yang kami kongsikan ini. Pasti anda suka!

Ikan Keli Goreng Berlada

Bahan-bahan:
Minyak masak
6 ikan keli, dibersih dan direndam di dalam air asam jawa
3 bawang besar, dikisar kasar
10 cili merah, dikisar kasar
1 limau nipis
Garam
Gula
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak. Goreng ikan sehingga kekuningan.
2. Panaskan empat sudu besar minyak. Tumis bawang besar sehingga wangi.
3. Masukkan cili kisar dan masak sehingga naik bau.
4. Kemudian masukkan air limau nipis, garam dan gula secukup rasa.
5. Letakkan sambal di atas ikan dan sedia untuk dihidang.

Begedil Ayam

Bahan-bahan:
5 ubi kentang
5 bawang merah, dihiris nipis dan digoreng
3 ulas bawang putih, dihiris nipis dan digoreng
100g isi ayam, digoreng dan dikisar kering
Daun sup, dipotong kecil
Daun bawang, dipotong kecil
Secubit lada sulah
Garam
2 telur, dipukul
Minyak masak
Cara Membuatnya:
1. Buang kulit ubi kentang dan potong menjadi empat bahagian.
2. Kemudian goreng kentang sehingga empuk. Lenyek ubi sehingga lumat.
3. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang digoreng, isi ayam, dua sudu besar daun sup serta daun bawang. Masukkan juga lada sulah dan garam secukup rasa. Gaul sehingga adunan sebati.
4. Bentukkan adunan menjadi bulat kecil.
5. Panaskan minyak. Salut begedil dengan telur dan goreng sehingga kekuningan. Sedia untuk dihidang.

Kerabu Perut

Bahan-bahan:
300g perut lembu
2 bawang besar, dihiris nipis
1 serai, dihiris nipis
2 kacang panjang, dihiris halus
10 cili padi, dihiris nipis
1 limau nipis
Gula
Garam
Cara Membuatnya:
1. Rebus perut hingga lembut dan potong kecil.
2. Masukkan perut, bawang, serai, kacang panjang dan cili ke dalam mangkuk dan gaul rata.
3. Perah limau nipis dan perasakan dengan garam serta gula secukup rasa. Gaul sehingga sebati.

Catat Ulasan

0 Ulasan