ROPA INTI IKAN(KUIH LIPAT)

ROPA INTI IKAN(KUIH LIPAT)

INTI IKAN

1/2 kg ikan selayang
..rebus ambil isi..hancurkan dgn tangan
1 cawan santan pekat
5 ulas bwg merah..tumbuk
Halia..tumbuk
1 sd kecil halba
Garam..gula..asam keping(x ltak pun xpe)
Masukkan semua dlm kuali..msak smpai kering..api perlahan..perasakan..manis2 sikit sdp..

KULIT ROPA


4 cawan tpg gandum
1 biji telor
4..5 cawan air
..boleh kurangkan atau lebihkan..jgn terlalu pekat atau cair
Kisar semua dlm blender
Panaskan kuali leper..letak sedikit minyak
Masukkan tpg yg dibancuh..goyang2 kan kuali supaya sekata..
Nmpk gelembung..angkat..masukkan inti
Boleh dimakan terus atau goreng..

Catat Ulasan

0 Ulasan