Asam Gupal Sedap Versi Terengganu

Asam gupal @ sagupal ... Resepi yg Menggunakan biji sagu utk luaran dan kacang hijau sebagai intinya...
Serta sedap dimakan bersama kuah santan yg lemak lemak manis ... Kuih ni popular di pantai Timur
Resepi asam gupal (10-14biji)
Bahan A (inti )
1 cwn kacang hijau
1 keping gula Melaka
3/4 cawan gula
Air secukupnya
Masak bahan2 diatas sehingga empuk dan kering. Sejukkan dan bulat2kan
Bahan B
1 1/2 cawan biji sagu
1 cawan air panas
Bersihkan sagu dan toskan hingga kering.. Masukkan air panas ke dalam biji sagu dan kacau sebati sehingga biji sagu agak kental dan boleh dikepal. Isi air sedikit demi sedikit ye... Dah ok stop isi air lagi takut nanti terlembik nanti susah nak kepal..
Kepal kepalkan biji sagu dan masukkan inti dan tutup dengan kemas.
Kukus adunan ni selama 15-20 mnt
Bahan C
1 cawan Santan pekat
1 cawan air
1sudu kecil halba
3 biji bawang merah kecik (mayang)
Sedikit garam
Sedikit gula
1/2 inci halia (dipotong nipis memanjang)
Masak bahan2 C hingga mendidih ...sentiasa kacau supaya santan tak berketul... Kemudian letak asam gupal dalam kuah santan
Siap tuk di makan

Catat Ulasan

0 Ulasan