Rendang Ayam Saljuputih

Rendang Ayam Saljuputih

Rendang Ayam Saljuputih

Seekor ayam potong kecil (bersihkan/toskan air - lumur ngan halia)
Goreng ayam separuh masak @ kekuningan & ketepikan.

Bahan2 blend
3 biji bwg besar @ 15 biji bwg merah
5 biji bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
1 helai daun kunyit
5 helai daun limau purut
2 batang serai
15 biji cili kering - ikut kepedasan masing2
5 biji cili padi - ikut kepedasan masing2
1 sudu kecil jintan manis }
1 sudu kecil jintan putih } jika suka - x letak pun x per
1 sudu kecil ketumbar }
*********************************************************
1 senduk minyak utk menumis
2 kotak kecil santan ayam brand (kotak biru)
1 senduk kerisik (saljuputih guna kelapa kering & goreng tanpa myk smpi jd perang & blend)
2 helai daun kunyit (hiris halus)
Bahan perasa (garam, gula pasir & gula melaka)

Cara2: Panas minyak & tumis bahan blend hinga naik minyak. Mskkan santan & kacau hingga sebati lebih kurang 10 minit, masukkan bahan2 perasa. Kemudian masukkan ayam & biarkan kuah jd pekat & barulah letak kerisik. Last sekali masukkan daun kunyit yg di hiris halus & kacau sebati. Suaikan rasa & boleh ler angkat.
Tapi pada sape yg penah tgk chef wan buat rendang, ada dia letak perahan limau, jika suka boleh mskkan. Tapi saljuputih x letak pun.

Pulut Kuning Saljuputih
Beras Pulut rendam dgn serbuk kunyit & asam keping selama 1/2 jam & toskan. Kemudian mskkan beras pulut, serbuk kunyit (sikit je), daun pandan, secubit garam & air dlm rice cooker. Air sikit je agak melepasi pulut & mskkan/tanak pulut mcm msk nasi. Jika suka boleh letak santan. Tp saljuputih x letak pun santan dlm pulut nih, takut kolestrol tinggi woooo.....dh la dlm rendang ada santan & mcm2...

Catat Ulasan

0 Ulasan