Mudahnya Masak Asam pedas daun limau purut

Asam pedas daun limau purut




5 keping ikan tenggiri
9 ulas bawang merah*

2 ulas bawang putih*
2 inci halia *
3 inci kunyit hidup*
1 sudu kecil penuh belacan*
3 senduk cili blend
5 helai daun limau purut
5 biji bendi
Air perahan asam jawa secukup rasa
Garam secukup rasa
Ajinomoto
Minyak masak untuk menumis secukupnya

Cara2:

-Tumbuk semua bahan bertanda *
Selesai tumbuk semua bahan, gaulkan dgn cili blend..

- kemudian panaskan minyak masak, tumis bahan2 yg di gaul tadi sampai lah betul2 garing dan pecah minyak..

- lepas dah pecah minyak, masukkan ikan, air asam jawa & air..
Biarkan hingga mendidih..

-setelah mendidih, masukkan garam, aji, bendi & daun limau purut..

- biarkan kuah mendidih dalam 10 minit atau sampai kuah nampak pekat sedikit... Siap..

Catat Ulasan

0 Ulasan