keenakan laksa Johor dapat dilihat melalui pemilihan bahan-bahannya segar dan ditambah dengan ulam-ulaman serta sambal belacan yang menambahkan keenakan hidangan tradisi tersebut.
“Kebiasaannya, masyarakat Johor akan menikmati laksa Johor menggunakan tangan. Itulah kenikmatan yang sukar digambarkan dengan kata-kata ketika menikmati hidangan ini,” ujar Zailan seraya mengakhiri perbualan.
Laksa Johor
Bahan-bahan:
1 paket spageti (direbus dengan air dan satu sudu besar minyak sehingga lembut)
Bahan A: Direbus dan dikisar (asingkan)
Bahan A: Direbus dan dikisar (asingkan)
1 kilo ikan kembung
100 gm udang basah
10 gm isi ikan kurau (dibakar)
50 gm udang kering
Bahan B (dikisar):
Bahan B (dikisar):
3 biji bawang besar
15 tangkai cili kering
2 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
2 batang serai (diketuk untuk tumis)
2 keping asam gelugur
1 kotak santan
1 paket kerisik
1 paket rempah kari
4 ulas bawang putih
Bahan hiasan:
10 biji limau kasturi
1 biji timun (diracik halus)
Sedikit tauge segar
Sedikit jeruk
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah dan hijau
Sedikit daun kesum/daun selasih
Bahan sambal belacan:
6 biji lada merah
30 gm belacan (dibakar)
1 biji bawang merah
Garam secukup rasa
Cara membuat:
- Rebus ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan kisar hingga halus bersama air rebusan.
- Untuk menyediakan kuah pula, tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B sehingga wangi
- Apabila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam beberapa minit.
- Masukkan ikan, udang, udang kering dan ikan kurau kering yang dikisar tadi.
- Masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan dua mangkuk air dan masukkan asam keping.
- Tambah garam dan gula secukup rasa.
- Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 ½ jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk.
- Rebus spageti dan tos.
- Untuk menyediakan sambal belacan, mesin atau tumbuk kesemua bahan dan hidangkan bersama kuah laksa.
0 Ulasan