Cara Buat Kuih Risoles Step By Step

Cara Buat Kuih Risoles Step By Step |Salam semua, jom kita cuba resepi murtabak roti daging ini pula.. sedap ni..


Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...

Sumber : Let's Cook & Bake
Join Group : Geng Masak Bersatu (GMB)




resepi%2Brisoles%2Bsedap%2B1.jpg


Resepi asal dari Blog Azlita Masam Manis

Intinya :

• 1 biji bawang merah besar potong dadu
• 3-4 ulas bawang putih cincang halus
• 5 biji ubi kentang besar potong dadu kecil
• 1 biji besar lobak merah potong dadu (saya x letak x ada stok kat umah ��)
• Isi ayam/ Isi daging byk mana kita suka (saya guna daging kisar)
• 2 sudu kecil lada hitam
• 2-3 sudu kecil serbuk kari (resepi asal x ada saya tambah)
• 1/2 Kiub ayam/daging 
• Daun bawang
• Garam
• Gula
• Minyak menumis

Tumis bawang merah dan bawang puting hingga naik bau dan kekuningan. Masuk daging/ayam, kacau jap. Masuk pula lada hitam dan serbuk kari. Kacau bg isi ayam daging kecut. Masuk kiub ayam /daging. Masuk pula ubi kentang dan lobak merah. Tambah sikit air dan masak hingga ubi empuk. Nak cepat empuk tutup kuali kita, sesekali kacau elak lekat. Rasa garam gula . Dan tabur daun bawang. Siap sejukkan




resepi%2Brisoles%2Bsedap%2B2.jpg


Kulitnya:

• 2 cawan tepung gandum
• 2 cawan susu segar/santan 
• 1/2 sudu kecil garam
• 1 biji telur
• 2 sudu besar minyak masak /1 sudu besar marjerin cairkan

Saya campur semua bahan dalam blender dan kisar halus. Jgn kisar lama sangat. Ataupun campur semua bahan dalam mangkuk besar dan kacau dengan whisk hingga tak ada ketulan tepung dan tapiskan.

Panaskan kuali non stick , dan boleh sapu sikit minyak pd kuali, dan tuang sikit adunan dan lenggangkan nipis. Nmpk masak angkat terus. Tak perlu terbalikkn kulit nya. Ulang hingga habis kulit ni.

Boleh dapat dlm 20 kulit untk satu adunan kulit. Jgn buat tebal sangat kulitnya.




resepi%2Brisoles%2Bsedap%2B3.jpg


Ulang hingga habis adunan kulitnya




resepi%2Brisoles%2Bsedap%2B4.jpg


Ambik sekeping kulit




resepi%2Brisoles%2Bsedap%2B5.jpg


Letak inti, kalau nak letak cheese mozarella/cheddar pun boleh, cheese letas letak inti ubi kentang ni




resepi%2Brisoles%2Bsedap%2B6.jpg


Start menggulung, ikut cara tersendiri nak gulung atau lipat je




resepi%2Brisoles%2Bsedap%2B7.jpg


Camni




resepi%2Brisoles%2Bsedap%2B8.jpg


Jadi risoles




resepi%2Brisoles%2Bsedap%2B9.jpg


Ulang sampai habis
(Nak ngap terus pun boleh)




resepi%2Brisoles%2Bsedap%2B10.jpg


Kita sediakan bahan salutan luar




resepi%2Brisoles%2Bsedap%2B11.jpg


Celupkan dalam telur




resepi%2Brisoles%2Bsedap%2B12.jpg


Golekkan dalam serbuk roti




resepi%2Brisoles%2Bsedap%2B13.jpg


Dan ulang sampai habis, sampai step ni kalau nak frozenkan simpan dalam bekas dan bila-bila nak mkn kelaurkan dr tempat beku dan goreng terus




resepi%2Brisoles%2Bsedap%2B14.jpg


Boleh goreng dengan api sederhana




resepi%2Brisoles%2Bsedap%2B15.jpg


Dan kuning kegaringan risoles kita




resepi%2Brisoles%2Bsedap%2B16.jpg


Boleh angkat toskan minyak. Alhamdulillah risoles rangup luar lembut didalam, siap yuumm!! 

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..



resepi%2Brisoles%2Bsedap%2B17.jpg

Catat Ulasan

2 Ulasan

  1. Nampak menarik, boleh cuba... trm kasih❤️😍

    BalasPadam
  2. Bola udang roti tawar nampak menarik. Jom cuba buat. Pasti yummy

    BalasPadam