Resepi Rojak Mee Emak Sama Je Rasa Dengan Rojak Mee Mamak
Gambar ehsan dari salah seorang customer ku Alhamdulillah lapo pulak akak tengok
Sedap sungguh ni ha,terutamanya jika dimakan ketika minum petang
Resepi Kuah Kacang Rojak Mee Emak
Bahan-bahan:
500g Kacang tanah - sangai/ goreng
2 bawang merah (pilih hat besar sikit)
3 bawang putih
10 cili kering-basuh, buang biji ( rebus )
20 keping biskut marie ( kisar dengan air )
gula melaka / gula pasir
garam
Asam Keping
Cara-cara:
1. Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih. Ketepikan.
2. Kisar kacang tanah bersama sedikit air. Kisar biskut juga dengan sedikit air.
3. Panaskan minyak secukupnya. Tumis cili dan bawang yang dah dikisar sampai naik bau.
4. Masukkan kacang tanah yang dah di kisar. Kacau rata.
5. Masukkan biskut marie yang dah dikisar. kacau
6. Masukkan gula . Kacau
7. Perasakan dengan garam
Bahan-bahan Rojak Mee Emak:
1 bungkus mee kuning
1 batang timun – potong halus memanjang
Sengkuang – potong halus memanjang
3 biji ubi kentang- rebus dan potong memanjang
2 biji telur – rebus dan belah dua
1 Tauhu - goreng dan potong kecil
Tepung gandum - untuk buat cucur. Lepas tu potong cucur tu memanjang.
Taugeh
Tempe kalau suka - Goreng dan potong kecil
Salad untuk efek kehijauan
RESEPI BUAT CUCUR BERSARANG
Bahan-Bahan :
1. Tepung gandum
2. Mauripan + air sikit
Cara-cara :
Bila campuran Mauripan + air dah nampak naik dan sebati. Masukkan dalam tepung. Jangan lupa letak garam. Letak air sedikit demi sedikit hingga adunan sebati. Biarkan seketika dalam 15 minit sebelum menggoreng.
Cara- cara Makan :
1. Ambil sedikit mee kuning. Letak dalam pinggan.
2. Campurkan timun , sengkuang, ubi kentang, telur rebus, tauhu, dan cucur. Kalau nak tambah tempe goreng pun boleh. Salad untuk efek kehijauan.
3. Tuangkan kuah kacang.
4. Sedia di makan!
Jangan lupa #Share . Kalau dekat dan malas buat order je dengan emak
Lya Safar
0 Ulasan