RESEPI ROTI NAAN KITA BUAT SENDIRI JE,LEBIH JIMAT LEBIH SEDAP
Selalunya saya suka makan yang kat kedai je..kali ni try buat sendiri pulak,tak sangka senang je rupanya
Mudah sangat, insyaAllah.
1 1/4 cawan air suam,
1 sudu besar gula,
1 sudu besar yis mauripan.
Gaul sebati dan tunggu berbuih.
Sementara tu, campurkan
3 cawan tepung gandum,
2 sudu besar minyak zaitun,
Secubit garam.
Kalau ada bread improver, boleh tambah secubit.
Masukkan air bancuhan yis sedikit demi sedikit,
Sambil uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
Ambil bekas besar yang lain,
Sapu minyak rata di bahagian dalam.
Simpan doh yang siap diuli ke dalam bekas dan tutup. Tunggu lebih kurang 30minit untuk doh kembang 2 kali ganda. (Note: air yis saya tak guna habis ya. Pastikan masukkan air sedikit demi sedikit. Doh mesti jadi lembut, dan tak lekat di tangan)
Tumbuk tumbuk untuk release angin,
Bahagikan kepada 6-7 doh kecil.
Bulat-bulatkan, dan tekan-tekan sehingga rata.
Tak tebal, tak nipis sangat. Tebal 0.5cm tu ok la.
Biar kembang 2x ganda.
Kemudian boleh masak guna non stick pan api sederhana .
Kalau nak masukkan cheese atau garlic,
Lepas diratakan doh, boleh carik-carik cheesedale di bahagian atas,
Tutup dan bulatkan semula,
Tekan lagi jadi rata dan tunggu kembang,
Then masak macam biasa.
credit fb zahrawanie mohammad
Selalunya saya suka makan yang kat kedai je..kali ni try buat sendiri pulak,tak sangka senang je rupanya
Mudah sangat, insyaAllah.
1 1/4 cawan air suam,
1 sudu besar gula,
1 sudu besar yis mauripan.
Gaul sebati dan tunggu berbuih.
Sementara tu, campurkan
3 cawan tepung gandum,
2 sudu besar minyak zaitun,
Secubit garam.
Kalau ada bread improver, boleh tambah secubit.
Masukkan air bancuhan yis sedikit demi sedikit,
Sambil uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
Ambil bekas besar yang lain,
Sapu minyak rata di bahagian dalam.
Simpan doh yang siap diuli ke dalam bekas dan tutup. Tunggu lebih kurang 30minit untuk doh kembang 2 kali ganda. (Note: air yis saya tak guna habis ya. Pastikan masukkan air sedikit demi sedikit. Doh mesti jadi lembut, dan tak lekat di tangan)
Tumbuk tumbuk untuk release angin,
Bahagikan kepada 6-7 doh kecil.
Bulat-bulatkan, dan tekan-tekan sehingga rata.
Tak tebal, tak nipis sangat. Tebal 0.5cm tu ok la.
Biar kembang 2x ganda.
Kemudian boleh masak guna non stick pan api sederhana .
Kalau nak masukkan cheese atau garlic,
Lepas diratakan doh, boleh carik-carik cheesedale di bahagian atas,
Tutup dan bulatkan semula,
Tekan lagi jadi rata dan tunggu kembang,
Then masak macam biasa.
credit fb zahrawanie mohammad
0 Ulasan