RESEPI KUAH KACANG LAZAT DARI SELURUH NEGERI UNTUK HIDANGAN DI AIDILFITRI
Kuah Kacang Hj Samuri juga sangat terkenal dengan kelazatannya apatah lagi jika dihidangkan bersama dengan satay.
Bagi anda yang inginkan sedikit kelainan dalam menyediakan kuah kacang, mungkin resepi kuah kacang Hj Samuri ini sesuai untuk anda.
Berikut merupakan bahan dan kaedah penyediaan kuah kacang Hj Samuri.
RESEPI KUAH KACANG HJ SAMURI
Bahan-Bahan Kuah Kacang Hj Samuri :
500 Gram kacang mentah (goreng dan tumbuk kasar)
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1.5 inci halia
5 tangkai cili kering
2 papan gula melaka
2 sudu asam jawa (ditambahkan sedikit air di dalam mangkuk, asingkan biji asam jawa dan diambil airnya sahaja).
Gula dan garam secukup rasa
Cara membuat Kuah Kacang Hj Samuri :
Potong nipis bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan cili kering kemudian tumiskan semuanya dengan minyak yang mencukupi
Pastikan bahan-bahan yang digoreng dalam langkah 1 menjadi cukup garing
Toskan gorengan tadi dan kisar atau blender halus. (gunakan sedikit air semasa proses mengisar)
Masukkan bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk.
Masukkan juga air asam jawa, dan kacang tanah yang telah ditumbuk kasar.
Kacau rata kesemuanya.
Didihkan campuran dalam periuk tadi dengan api sederhana.
Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.
Jika kuah terlalu pekat, tambahkan sedikit air.
Apabila telah mendidih, tutup periuk dan gunakan api kecil.
Teruskan memasak sehingga minyak dari kacang tanah telah naik ke permukaan (pecah minyak). Kacau dengan kerap bagi memastikan kuah tidak melekat pada dasar periuk.
Apabila kuah kacang telah pecah minyak, kuah menjadi pekat, tutup api.
Hidangkan bersama sate atau nasi himpit
Cara Buat Kuah Kacang Sate Kajang
Panaskan minyak kemudian goreng kacang tanah yang telah dibuang kulitnya.
Kisar kasar kacang tanah goreng tadi setelah sejuk sedikit.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali kemudian goreng bahan hiris nipis hingga harum kemudian angkat dan kisar halus bersama sedikit air.
Panaskan 3 senduk besar minyak dalam kuali dan goreng cili kisar bersama bahan hiris nipis yang telah digoreng dan dikisar halus tadi.
Masukan air secukupnya dan kacang tanah yang sudah dikisar dan masak hingga mendidih.
Masukan air asam jawa, gula melaka dan perasakan dengan garam secukup rasa dan masak hingga kuah menjadi pekat dan pecah minyak.
Akhir sekali, hidangkan kuah kacang ini bersama-sama dengan sate ataupun nasi himpit. Boleh juga dijadikan kuah dan dimakan bersama-sama nasi. Selamat Mencuba !.
Cara Penyediaan Kuah Kacang Daging :
Tumis semua bahan yang telah dikisar sehingga naik bau atau wangi.
Masukkan cili kisar dan kacau hingga naik minyak.
Masukkan daging dan air. Masak hingga daging empuk.
Masukkan kacang tanah goreng yang dikisar dan kacau hingga mendidih.
Masukkan air asam jawa, gula merah, garam dan gula. Kacau hingga naik minyak
Masak sehingga kuah kacang daging menjadi pekat.
Hidangkan bersama-sama dengan lemang atau nasi himpit.
Kuah Kacang Hj Samuri juga sangat terkenal dengan kelazatannya apatah lagi jika dihidangkan bersama dengan satay.
Bagi anda yang inginkan sedikit kelainan dalam menyediakan kuah kacang, mungkin resepi kuah kacang Hj Samuri ini sesuai untuk anda.
Berikut merupakan bahan dan kaedah penyediaan kuah kacang Hj Samuri.
RESEPI KUAH KACANG HJ SAMURI
Bahan-Bahan Kuah Kacang Hj Samuri :
500 Gram kacang mentah (goreng dan tumbuk kasar)
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1.5 inci halia
5 tangkai cili kering
2 papan gula melaka
2 sudu asam jawa (ditambahkan sedikit air di dalam mangkuk, asingkan biji asam jawa dan diambil airnya sahaja).
Gula dan garam secukup rasa
Cara membuat Kuah Kacang Hj Samuri :
Potong nipis bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan cili kering kemudian tumiskan semuanya dengan minyak yang mencukupi
Pastikan bahan-bahan yang digoreng dalam langkah 1 menjadi cukup garing
Toskan gorengan tadi dan kisar atau blender halus. (gunakan sedikit air semasa proses mengisar)
Masukkan bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk.
Masukkan juga air asam jawa, dan kacang tanah yang telah ditumbuk kasar.
Kacau rata kesemuanya.
Didihkan campuran dalam periuk tadi dengan api sederhana.
Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.
Jika kuah terlalu pekat, tambahkan sedikit air.
Apabila telah mendidih, tutup periuk dan gunakan api kecil.
Teruskan memasak sehingga minyak dari kacang tanah telah naik ke permukaan (pecah minyak). Kacau dengan kerap bagi memastikan kuah tidak melekat pada dasar periuk.
Apabila kuah kacang telah pecah minyak, kuah menjadi pekat, tutup api.
Hidangkan bersama sate atau nasi himpit
Kuah Kacang Sate Kajang
Resepi ini merupakan resepi kuah kacang khasnya untuk dimakan bersama sate. Walaubagaimanapun ianya juga sesuai dan sangat sedap dimakan bersama nasi himpit.
Bahan Untuk :
1 kg kacang tanah – buang kulit
2 keping gula melaka
garam secukup rasa
1 mangkuk kecil air asam jawa
15 cili kering – buang biji rendam air panas dan kisar halus
Bahan hiris nipis :
2 inci lengkuas
7 ulas bawang putih
2 batang serai
2 inci halia
11 biji bawang merah
Resepi ini merupakan resepi kuah kacang khasnya untuk dimakan bersama sate. Walaubagaimanapun ianya juga sesuai dan sangat sedap dimakan bersama nasi himpit.
Bahan Untuk :
1 kg kacang tanah – buang kulit
2 keping gula melaka
garam secukup rasa
1 mangkuk kecil air asam jawa
15 cili kering – buang biji rendam air panas dan kisar halus
Bahan hiris nipis :
2 inci lengkuas
7 ulas bawang putih
2 batang serai
2 inci halia
11 biji bawang merah
Cara Buat Kuah Kacang Sate Kajang
Panaskan minyak kemudian goreng kacang tanah yang telah dibuang kulitnya.
Kisar kasar kacang tanah goreng tadi setelah sejuk sedikit.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali kemudian goreng bahan hiris nipis hingga harum kemudian angkat dan kisar halus bersama sedikit air.
Panaskan 3 senduk besar minyak dalam kuali dan goreng cili kisar bersama bahan hiris nipis yang telah digoreng dan dikisar halus tadi.
Masukan air secukupnya dan kacang tanah yang sudah dikisar dan masak hingga mendidih.
Masukan air asam jawa, gula melaka dan perasakan dengan garam secukup rasa dan masak hingga kuah menjadi pekat dan pecah minyak.
Akhir sekali, hidangkan kuah kacang ini bersama-sama dengan sate ataupun nasi himpit. Boleh juga dijadikan kuah dan dimakan bersama-sama nasi. Selamat Mencuba !.
RESEPI KUAH KACANG DAGING
Resepi kuah kacang daging menggunakan daging (apa-apa jenis daging) sebagai bahan utama selain daripada kacang yang ditumbuk atau dikisar kasar. Cara penyediaan kuah kacang daging adalah seperti berikut:
Bahan bahan kuah kacang daging :
Bahan-bahan yang perlu dikisar:
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai*
2 sudu besar ketumbar
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
4 biji buah keras
2 cawan cili kisar
Air secukupnya
1 kg daging dipotong kecil
1 kg kacang tanah digoreng dan dikisar
Air asam jawa
Sedikit gula merah
Garam dan gula secukupnya
Resepi kuah kacang daging menggunakan daging (apa-apa jenis daging) sebagai bahan utama selain daripada kacang yang ditumbuk atau dikisar kasar. Cara penyediaan kuah kacang daging adalah seperti berikut:
Bahan bahan kuah kacang daging :
Bahan-bahan yang perlu dikisar:
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai*
2 sudu besar ketumbar
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
4 biji buah keras
2 cawan cili kisar
Air secukupnya
1 kg daging dipotong kecil
1 kg kacang tanah digoreng dan dikisar
Air asam jawa
Sedikit gula merah
Garam dan gula secukupnya
Cara Penyediaan Kuah Kacang Daging :
Tumis semua bahan yang telah dikisar sehingga naik bau atau wangi.
Masukkan cili kisar dan kacau hingga naik minyak.
Masukkan daging dan air. Masak hingga daging empuk.
Masukkan kacang tanah goreng yang dikisar dan kacau hingga mendidih.
Masukkan air asam jawa, gula merah, garam dan gula. Kacau hingga naik minyak
Masak sehingga kuah kacang daging menjadi pekat.
Hidangkan bersama-sama dengan lemang atau nasi himpit.
RESEPI KUAH KACANG CUCUR UDANG
Resepi kuah kacang cucur udang ini berasal dari Utara dimana kuah kacang tanah yang dihasilkan adalah tanpa menggunakan minyak.
Ianya sangat sedap dan sesuai dihidangkan bersama dengan Cucur Udang. Berikut merupakan resepi dan cara membuat cucur udang dan kuah kacang.
Bahan-bahan untuk menyediakan cucur udang :
500 gram tepung gandum
1 ikat daun kucai
1 sudu kecil kunyit
1 ulas bawang besar
1 sudu besar air kapur
Cara buat cucur udang :
Bancuh tepung dengan air hingga sebati.
Gaulkan bancuhan tepung bersama daun kucai (yg dipotong 1 inci), serbuk kunyit, bawang besar yg dihiris nipis, air kapur, udang, garam dan gula secukup rasa.
Panaskan minyak sehingga sederhana panas, kautkan aduanan sebanyak satu senduk penuh dan tuangkan ke dalam kuali.
Goreng dengan api sederhana kuat dan angkat apabila cucur menjadi keperangan.
Bahan-bahan untuk kuah kacang cucur udang :
2 ulas bawang merah (dipotong nipis atau dicincang)
3 ulas bawang putih (dipotong nipis atau dicincang)
1 inci halia (dipotong nipis atau dicincang)
1 mangkuk kacang tanah
1 senduk cili kisar
1 sudu kecil paste udang kering
3 sudu besar gula melaka
2 sudu kecil tepung jagung yang dicairkan
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara penyediaan kuah kacang cucur udang :
Goreng kacang tanah tanpa menggunakan minyak sehingga rapuh kemudian tanggalkan kulit kacang tanah tadi.
Kacang tanah yang telah digoreng dikisar halus.
Panaskan 3 sudu besar minyak
Tumiskan bahan cincang bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan udang kering, kacau hingga pecah minyak.
Masukkan satu cawan air dan kacang yang di kisar halus.
Masukkan gula, garam dan tepung jagung.
Masak sehingga mendidih sehingga mencapai kepekatan yang diingini.
RESEPI KUAH KACANG TANPA SANTAN
Kebiasaannya penyediaan kuah kacang menggunakan santan bagi memberikan rasa yang lebih berlemak dan sedap. Namun bagi mereka yang tidak gemarkan santan ataupun inginkan kuah kacang yang kurang berlemak makan resepi kuah kacang tanpa santan ini mungkin sesuai untuk anda.
Kaedah penyediaan kuah kacang tanpa santan adalah seperti berikut:
Bahan-Bahan Tesepi Kuah Kacang Tanpa Santan:
500 g kacang tanah digoreng tanpa minyak kemudiannya dikisar.
2 1/2 senduk cili giling tambahkan sedikit cili kering yang dikisar.
Gula melaka atau gula pasir secukupnya.
2 batang serai (diketuk)
Setengah cawan minyak masak (lebih sedikit lagi bagus).
Air secukupnya
Bahan-bahan kisar:
2 batang serai
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci lengkuas
1 inci halia
Cara menyediakan kuah kacang :
Masukkan kacang tanah dan air secukupnya ke dalam periuk. Kacau dengan kerap bagi memastikan kacang tidak berketul-ketul. Jika terlebih air, biarkan ianya masak lebih lama dengan api sederhana. Semakin lama dimasak, semakin pekat kuah tersebut. Apabila kuah menjadi pekat tutup api tadi
Tumiskan bahan-bahan kisar bersama serai sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili giling. Kemudian tumis lagi sehingga pecah minyak. Kemudian tutup api.
Masukkan bahan-bahan yang telah ditumis tadi ke dalam periuk kuah kacang. Nyalakan semula apinya dengan menggunakan api kecil.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Kacau perlahan-lahan hingga sebati dan keluar minyak.
Tutupkan api.
Hidangkan bersama satay, nasi himpit, rendang dan sebagainya.
Kuah Kacang Dengan Ayam Istimewa
Resipi: Azie Kitchen
Bahan bahan
1 ekor ayam - potong dan kecutkan seketika
1/2 kg kacang tanah
1 cawan cili kisar - 25 tangkai cili kering
1 gelas air asam jawa - dari 1 kepal asam jawa
3/4 cawan gula pasir
1 keping gula Melaka
2 sudu besar garam halus
3/4 cawan minyak mazola
Bahan kisar:
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
4 batang serai
Cara cara:
Kacang tanah disangai tanpa minyak atau dibakar di dalam oven. Buangkan kulit dan dikisar serta sedikit ditumbuk supaya tidak terlalu hancur. Jangan kisar terlalu hancur. Masukkan kacang kisar ke dalam periuk dan tuang sedikit air. Masak dengan api perlahan sehingga kacang kembang. Ianya bertujuan supaya kacang tanah tidak menyerap perisa kuah kacang dan kuah tidak menjadi cepat kering.
Ayam digril atau dikecutkan di atas dapur sehingga air ayam kering bagi menjadikan kuah kacang tahan lama dan lambat basi.
Tumis bahan kisar sehingga wangi dan garing dengan minyak mazola, setelah garing, masukkan cili giling, goreng lagi hingga cili benar benar masak.
Masukkan ayam dan kacau rata. Biarkan sehingga air ayam kering jika ayam tidak dikecutkan terlebih dahulu. Setelah keluar minyak, masukkan sedikit air, air asam jawa, gula, gula Melaka, garam dan masak sehingga mendidih dan sedikit pekat.
Akhir sekali, masukkan kacang tanah yang telah direbus. Masak dengan api perlahan. Sesuaikan rasa dan kepekatannya. Kalau pekat, tambah air panas. Kuah kacang mesti ada rasa manis, baru sedap. Jika kurang manis, tambah gula sedikit demi sedikit.
Bolehlah angkat dan dihidangkan dengan nasi impit dan hirisan timun serta bawang.
Nota:
Boleh masukkan dalam bekas bertutup kecil dan simpan dalam freezer untuk kegunaan akan datang
RESEPI NASI IMPIT KUAH KACANG KELANTAN DAN SAMBAL KELAPA
Resepi Nasi Impit Kuah Kacang Kelatan berbeza sedikit dengan kuah kacang yang lain kerana ianya berasa sedikit pedas, manis serta rasa sedikit berlemak dan yang paling penting, mempunyai rasa yang sangat sedap.
Nasi impit yang digunakan adalah versi nasi impit segera. Berikut merupakan cara membuat nasi impit kuah kacang versi kelantan.
Bahan-bahan untuk nasi impit dan kuah kacang :
6 bungkus nasi impit segera
0.5 kg kacang tanah – goreng tanpa minyak dan dikisar kering (tanpa air)
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
15 tangkai cili kering
3 keping nisan
6 sudu besar gula
5 batang serai di ketuk
garam secukup rasa
1 liter santan
Separuh cawan minyak masak
Cara menyediakan Nasi Impit :
Rebus 6 bungkus nasi impit segera tadi kemudian sejukkan.
Cara menyediaakan kuah kacang Kelantan :
Goreng kacang tanah tanpa menggunakan minyak sehingga rapuh, sejukkan seketika. Buang kulitnya, kemudian kisar atau blender kering kacang tadi.
Potong cili kering dan rebus dengan sedikit air.
Kisar bawang besar, bawang putih , bawang merah, cili kering dan halia
Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar atau blender tadi dan masukkan juga serai yg telah di ketuk. Tumis sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan santan, dan kacang, kacau seketika.
Kemudian masukkan nisan, gula, garam, dan asam keping.
Ambil masa untuk merasa sedikit kuah kacang, jika kurang manis atau masin, tambahkan gula atau garam secukup rasa.
Masak hingga terbit minyak dan kuah agak pekat sikit, kemudian tutup api.
Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan sambal kelapa :
Bahan-bahan bagi menyediakan sambal kelapa adalah seperti berikut:
2 ekor Ikan sardin (selaye). Ikan yang lain boleh digunakan seperti ikan kembung atau selar.
2 Biji kelapa
7 Ulas bawang merah
Halia setengah inci
Serai
Gula melaka/nise dua keping
Gula sesudu besar
Cara membuat sambal kelapa versi Kelantan :
Cara-cara menyediakan sambal kelapa Kelantan adalah seperti berikut.
Bersihkan ikan dan toskan.
Masukkan ikan kedalam periuk, masukkan air sehingga ikan tenggelam, masukkan 2 atau 3 asam keping dan sesudu garam dan biarkan ikan direbus dalam masa lima minit.
Goreng kelapa tanpa menggunakan minyak dengan api perlahan sehingga keperangan dan garing. Tumbuk kelapa yang telah digoreng sehingga sedikit lumat.
Tumbuk bawang merah dan halia sehingga lumat.
Kemudian masukkan nise, tumbuk sehingga sebati dan sedikit berair, kemudiannya masukkan sedikit gula dan satu sudu teh garam. Apabila gula telah hancur dan sebati, masukkan isi ikan rebus dan tumbuk sekali lagi sehingga sebati.
Seterusnya bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi digaul dengan kelapa goreng yang juga telah ditumbuk sehingga sedikit lumat. Gaul sehingga sebati.
Adunan ini kemudian ditumbuk sekali bagi memastikan rencah bawang dan isi ikan betul-betul sebati. Pastikan anda menggunakan sudu semasa proses mengalihkan atau menggaul bahan-bahan yang ditumbuk ini bagi memastikan ianya tahan lebih lama.
Hidangkan bersama-sama nasi himpit dan kuah kacang.
Resepi kuah kacang cucur udang ini berasal dari Utara dimana kuah kacang tanah yang dihasilkan adalah tanpa menggunakan minyak.
Ianya sangat sedap dan sesuai dihidangkan bersama dengan Cucur Udang. Berikut merupakan resepi dan cara membuat cucur udang dan kuah kacang.
Bahan-bahan untuk menyediakan cucur udang :
500 gram tepung gandum
1 ikat daun kucai
1 sudu kecil kunyit
1 ulas bawang besar
1 sudu besar air kapur
Cara buat cucur udang :
Bancuh tepung dengan air hingga sebati.
Gaulkan bancuhan tepung bersama daun kucai (yg dipotong 1 inci), serbuk kunyit, bawang besar yg dihiris nipis, air kapur, udang, garam dan gula secukup rasa.
Panaskan minyak sehingga sederhana panas, kautkan aduanan sebanyak satu senduk penuh dan tuangkan ke dalam kuali.
Goreng dengan api sederhana kuat dan angkat apabila cucur menjadi keperangan.
Bahan-bahan untuk kuah kacang cucur udang :
2 ulas bawang merah (dipotong nipis atau dicincang)
3 ulas bawang putih (dipotong nipis atau dicincang)
1 inci halia (dipotong nipis atau dicincang)
1 mangkuk kacang tanah
1 senduk cili kisar
1 sudu kecil paste udang kering
3 sudu besar gula melaka
2 sudu kecil tepung jagung yang dicairkan
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara penyediaan kuah kacang cucur udang :
Goreng kacang tanah tanpa menggunakan minyak sehingga rapuh kemudian tanggalkan kulit kacang tanah tadi.
Kacang tanah yang telah digoreng dikisar halus.
Panaskan 3 sudu besar minyak
Tumiskan bahan cincang bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan udang kering, kacau hingga pecah minyak.
Masukkan satu cawan air dan kacang yang di kisar halus.
Masukkan gula, garam dan tepung jagung.
Masak sehingga mendidih sehingga mencapai kepekatan yang diingini.
RESEPI KUAH KACANG TANPA SANTAN
Kebiasaannya penyediaan kuah kacang menggunakan santan bagi memberikan rasa yang lebih berlemak dan sedap. Namun bagi mereka yang tidak gemarkan santan ataupun inginkan kuah kacang yang kurang berlemak makan resepi kuah kacang tanpa santan ini mungkin sesuai untuk anda.
Kaedah penyediaan kuah kacang tanpa santan adalah seperti berikut:
Bahan-Bahan Tesepi Kuah Kacang Tanpa Santan:
500 g kacang tanah digoreng tanpa minyak kemudiannya dikisar.
2 1/2 senduk cili giling tambahkan sedikit cili kering yang dikisar.
Gula melaka atau gula pasir secukupnya.
2 batang serai (diketuk)
Setengah cawan minyak masak (lebih sedikit lagi bagus).
Air secukupnya
Bahan-bahan kisar:
2 batang serai
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci lengkuas
1 inci halia
Cara menyediakan kuah kacang :
Masukkan kacang tanah dan air secukupnya ke dalam periuk. Kacau dengan kerap bagi memastikan kacang tidak berketul-ketul. Jika terlebih air, biarkan ianya masak lebih lama dengan api sederhana. Semakin lama dimasak, semakin pekat kuah tersebut. Apabila kuah menjadi pekat tutup api tadi
Tumiskan bahan-bahan kisar bersama serai sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili giling. Kemudian tumis lagi sehingga pecah minyak. Kemudian tutup api.
Masukkan bahan-bahan yang telah ditumis tadi ke dalam periuk kuah kacang. Nyalakan semula apinya dengan menggunakan api kecil.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Kacau perlahan-lahan hingga sebati dan keluar minyak.
Tutupkan api.
Hidangkan bersama satay, nasi himpit, rendang dan sebagainya.
Kuah Kacang Dengan Ayam Istimewa
Resipi: Azie Kitchen
Bahan bahan
1 ekor ayam - potong dan kecutkan seketika
1/2 kg kacang tanah
1 cawan cili kisar - 25 tangkai cili kering
1 gelas air asam jawa - dari 1 kepal asam jawa
3/4 cawan gula pasir
1 keping gula Melaka
2 sudu besar garam halus
3/4 cawan minyak mazola
Bahan kisar:
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
4 batang serai
Cara cara:
Kacang tanah disangai tanpa minyak atau dibakar di dalam oven. Buangkan kulit dan dikisar serta sedikit ditumbuk supaya tidak terlalu hancur. Jangan kisar terlalu hancur. Masukkan kacang kisar ke dalam periuk dan tuang sedikit air. Masak dengan api perlahan sehingga kacang kembang. Ianya bertujuan supaya kacang tanah tidak menyerap perisa kuah kacang dan kuah tidak menjadi cepat kering.
Ayam digril atau dikecutkan di atas dapur sehingga air ayam kering bagi menjadikan kuah kacang tahan lama dan lambat basi.
Tumis bahan kisar sehingga wangi dan garing dengan minyak mazola, setelah garing, masukkan cili giling, goreng lagi hingga cili benar benar masak.
Masukkan ayam dan kacau rata. Biarkan sehingga air ayam kering jika ayam tidak dikecutkan terlebih dahulu. Setelah keluar minyak, masukkan sedikit air, air asam jawa, gula, gula Melaka, garam dan masak sehingga mendidih dan sedikit pekat.
Akhir sekali, masukkan kacang tanah yang telah direbus. Masak dengan api perlahan. Sesuaikan rasa dan kepekatannya. Kalau pekat, tambah air panas. Kuah kacang mesti ada rasa manis, baru sedap. Jika kurang manis, tambah gula sedikit demi sedikit.
Bolehlah angkat dan dihidangkan dengan nasi impit dan hirisan timun serta bawang.
Nota:
Boleh masukkan dalam bekas bertutup kecil dan simpan dalam freezer untuk kegunaan akan datang
RESEPI NASI IMPIT KUAH KACANG KELANTAN DAN SAMBAL KELAPA
Resepi Nasi Impit Kuah Kacang Kelatan berbeza sedikit dengan kuah kacang yang lain kerana ianya berasa sedikit pedas, manis serta rasa sedikit berlemak dan yang paling penting, mempunyai rasa yang sangat sedap.
Nasi impit yang digunakan adalah versi nasi impit segera. Berikut merupakan cara membuat nasi impit kuah kacang versi kelantan.
Bahan-bahan untuk nasi impit dan kuah kacang :
6 bungkus nasi impit segera
0.5 kg kacang tanah – goreng tanpa minyak dan dikisar kering (tanpa air)
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
15 tangkai cili kering
3 keping nisan
6 sudu besar gula
5 batang serai di ketuk
garam secukup rasa
1 liter santan
Separuh cawan minyak masak
Cara menyediakan Nasi Impit :
Rebus 6 bungkus nasi impit segera tadi kemudian sejukkan.
Cara menyediaakan kuah kacang Kelantan :
Goreng kacang tanah tanpa menggunakan minyak sehingga rapuh, sejukkan seketika. Buang kulitnya, kemudian kisar atau blender kering kacang tadi.
Potong cili kering dan rebus dengan sedikit air.
Kisar bawang besar, bawang putih , bawang merah, cili kering dan halia
Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar atau blender tadi dan masukkan juga serai yg telah di ketuk. Tumis sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan santan, dan kacang, kacau seketika.
Kemudian masukkan nisan, gula, garam, dan asam keping.
Ambil masa untuk merasa sedikit kuah kacang, jika kurang manis atau masin, tambahkan gula atau garam secukup rasa.
Masak hingga terbit minyak dan kuah agak pekat sikit, kemudian tutup api.
Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan sambal kelapa :
Bahan-bahan bagi menyediakan sambal kelapa adalah seperti berikut:
2 ekor Ikan sardin (selaye). Ikan yang lain boleh digunakan seperti ikan kembung atau selar.
2 Biji kelapa
7 Ulas bawang merah
Halia setengah inci
Serai
Gula melaka/nise dua keping
Gula sesudu besar
Cara membuat sambal kelapa versi Kelantan :
Cara-cara menyediakan sambal kelapa Kelantan adalah seperti berikut.
Bersihkan ikan dan toskan.
Masukkan ikan kedalam periuk, masukkan air sehingga ikan tenggelam, masukkan 2 atau 3 asam keping dan sesudu garam dan biarkan ikan direbus dalam masa lima minit.
Goreng kelapa tanpa menggunakan minyak dengan api perlahan sehingga keperangan dan garing. Tumbuk kelapa yang telah digoreng sehingga sedikit lumat.
Tumbuk bawang merah dan halia sehingga lumat.
Kemudian masukkan nise, tumbuk sehingga sebati dan sedikit berair, kemudiannya masukkan sedikit gula dan satu sudu teh garam. Apabila gula telah hancur dan sebati, masukkan isi ikan rebus dan tumbuk sekali lagi sehingga sebati.
Seterusnya bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi digaul dengan kelapa goreng yang juga telah ditumbuk sehingga sedikit lumat. Gaul sehingga sebati.
Adunan ini kemudian ditumbuk sekali bagi memastikan rencah bawang dan isi ikan betul-betul sebati. Pastikan anda menggunakan sudu semasa proses mengalihkan atau menggaul bahan-bahan yang ditumbuk ini bagi memastikan ianya tahan lebih lama.
Hidangkan bersama-sama nasi himpit dan kuah kacang.
Resepi kuah kacang nasi impit terengganu ini merupakan salah satu cara memasak nasi himpit beserta kuah kacang yang sememangnya terkenal di Terengganu.
Cara menyediakannya adalah seperti berikut:
Bahan yang diperlukan untuk membuat Nasi Impit :
3 cawan beras biasa
15 cawan air
3 sudu kecil garam
Nota: Gunakan cawan yang sama untuk menyukat beras dan juga air.
Cara Buat Nasi Impit :
basuh beras terlebih dahulu, kemudian masukkan air, garam ke dalam periuk dan masak seperti memasak nasi biasa.
Apabila kandungan air dalam periuk semakin sedikit dan nasi mulai terbentuk, kacau dan mampatkan nasi tersebut. Dalam masa yang sama gunakan api perlahan.
Kacau dan lenyek nasi setiap 3-5 minit sehingga mampat dan sebati. Semakin kerap nasi dikacau semakin lembut dan cantik nasi impit tersebut. Terus kacau nasi sehingga air betul-betul kering dan nasi menjadi lembut.
Ambil bekas seperti mangkuk dan sebagainya, pastikan bekas tersebut mampu menampung kesemua nasi impit yang dimasak tadi. Sapukan sedikit minyak atau marjerin di permukaan bekas bagi memastikan nasi impit tidak melekat pada permukaan bekas nanti.
Masukkan nasi impit ke dalam bekas dan ratakan, ambil sehelai plastik bersih dan sapukan sedikit marjerin.
Mampatkan nasi impit dengan memberikan tekanan menggunakan plastik yang disapu marjerin tadi.
Sejukkan nasi impit dalam 3 hingga 5 jam sebelum dipotong.
Bahan yang diperlukan bagi kuah kacang Terengganu :
1 kg kacang tanah
3 batang serai dititik
1 mangkuk air asam jawa
1 senduk gula melaka
3 senduk minyak masak
Garam dan gula pasir secukup rasa
Bahan kisar :
20 tangkai cili kering dibuang biji dan direbus hingga mendidih
15 hingga 17 ulas bawang besar
2 inci halia
Penyediaan Kacang Tanah :
Goreng kacang tanah menggunakan 3 sudu minyak masak.
Sejukkan kacang tanah tadi
Tumbuk kasar kacang tanah menggunakan lesung (kulit tidak perlu dibuang).
Cara buat kuah kacang :
Panaskan minyak masak terlebih dahulu
Kemudian tumis serai yang telah dititik hingga naik baunya.
Masukkan bahan-bahan kisar.
Masak hingga cili yang dikisar tadi telah masak sepenuhnya
Masukkan air asam jawa dan kacang yang telah ditumbuk.
Masukkan gula melaka, gula pasir dan garam secukup rasa.
Masak hingga mendidih dan pecah minyak.
Nota: Kuah kacang akan semakin menjadi pekat setelah dimasak kerana semakin lama, kacang akan mengembang. Kelazatan kuah kacang ini bergantung dengan nisbah gula melaka garam dan gula pasir yang anda gunakan.
pelbagai sumber
pelbagai sumber
0 Ulasan