Udang Harlok Resepi Mak Hani

Sebabkan menu Udang Harlok tadi tak ada resepi.
Disini Mak Hani sediakan resepinya.


Janganlah dah bagi resepi tak masak pulek.
Nanti bolehlah share resepi yang dah diberi.

*sharelah supaya pahala berpanjangan pada empunya resepi.

RESEPI UDANG HARLOK

1KG UDANG HIDUP
10 ULAS BAWANG MERAH KECIL(DICINCANG HALUS)
7 ULAS BAWANG PUTIH(CINCANG HALUS)
1 INCI HALIA(CINCANG HALUS)
7 BIJI CILI API(DICINCANG HALUS)
7 BIJI CILI MERAH (DIBLENDER)
4 SUDU SOS CILI
3 SUDU SOS TOMATO
4 SUDU SOS TIRAM
2 BIJI TELOR
2 POKOK DAUN KUCAI
MINYAK
*garam,gula aji ikut keperluan masing2

GORENG UDANG HINGGA LAYU.ANGKAT
TUMIS KE DUA BAWANG DAN HALIA HINGGA KEKUNINGAN DAN SEDIKIT GARING.
MASUKKAN CILI API DAN CILI BLENDER TADI.KACAU DAN MASUKKAN SOS CILI,TOMATO DAN SOS TIRAM,KACAU SEKEJAP,MASUKKAN GARAM,GULA DAN AJI(JIKA SUKA)
BILA DAH SEBATI MASUKKAN UDANG DAN DAUN KUCAI
KACAU DAN BALIK2KAN TUTUP API PECAHKAN TELUR KACAU LAJU2 UNTUK SEBATIKAN DENGAN UDANG TADI.

*semasa masukkan udang api kena besarkan.

kredit resepi:Mak Hani

Catat Ulasan

0 Ulasan