Selain biskut, apa kata hidangkan pastri juga di hari raya?
Paf Serunding Daging
Bahan-bahan:
Pastri:
250gm Buttercup suhu bilik
250gm tepung gandum
1 sudu kecil garam
150ml air sejuk/ais
Inti:
Serunding daging secukupnya
Serunding daging secukupnya
Arahan:
1. Ayak tepung dan garam terlebih dahulu kedalam mangkuk yang besar. Kemudian, potong Buttercup kepada
kiub-kiub sederhana kecil. Masukkan dan ramas Buttercup dan tepung sehingga tepung menjadi butir-butir kecil.
2. Buat lubang di bahagian tengah adunan. Masukkan 2/3 air sejuk dan uli tepung sehingga menjadi doh. Tambah
air jika perlu. Kemudian balut doh dengan pembalut plastik dan sejukkan didalam peti sejuk selama 20 minit.
2. Buat lubang di bahagian tengah adunan. Masukkan 2/3 air sejuk dan uli tepung sehingga menjadi doh. Tambah
air jika perlu. Kemudian balut doh dengan pembalut plastik dan sejukkan didalam peti sejuk selama 20 minit.
3. Keluarkan doh dan aburkan sedikit tepung diatas permukaan tempat yang hendak dicanai. Canai doh dengan arah yang selari sehingga mendapat ukurannya 20x50cm. Pastikan bahagian tepinya juga selari.
4. Lipat 1/3 bahagian bawah dan dibawa ketengah dan 1/3 bahagian atas dilipat juga dibawa kebahagian tengah.
5. Kemudian, canai lagi sehingga tiga kali panjang ukurannya. Lipat seperti tadi dan balut pastri dengan plastik dan masukkan kedalam peti sejuk. Biarkan selama 20 minit.
6. Alas dulang dan panaskan ketuhar pada suhu 200°C.
7. Keluarkan pastri dan canai sehingga menjadi 10 inci segi empat sama. Potong pastri menjadi 5"x5” kemudian pindahkan kulit pastri ke atas dulang pembakar. Jarakkan 1 inci antara satu sama lain.
8. Letak serunding daging diatas kulit pastri. Lipat dan kelim bahagian tepi pastri.
9. Bakar selama 10-15 minit atau sehingga kulit pastri keperangan.
10. Keluarkan dan sejukkan kemudian hidang!
Sumber: https://www.facebook.com/…/a.10962233070…/1104919942854581/…
0 Ulasan