Paf Serunding Daging​ Dari Buttercup

Selain biskut, apa kata hidangkan pastri juga di hari raya?
Paf Serunding Daging​


Bahan-bahan:​


Pastri:​
250gm Buttercup suhu bilik​
250gm tepung gandum​
1 sudu kecil garam​
150ml air sejuk/ais​


Inti: ​
Serunding daging secukupnya
Arahan:

1. Ayak tepung dan garam terlebih dahulu kedalam mangkuk yang besar. Kemudian, potong Buttercup kepada​
kiub-kiub sederhana kecil. Masukkan dan ramas Buttercup dan tepung sehingga tepung menjadi butir-butir kecil.
 ​
2. Buat lubang di bahagian tengah adunan. Masukkan 2/3 air sejuk dan uli tepung sehingga menjadi doh. Tambah ​
air jika perlu. Kemudian balut doh dengan pembalut plastik dan sejukkan didalam peti sejuk selama 20 minit. ​

3. Keluarkan doh dan aburkan sedikit tepung diatas permukaan tempat yang hendak dicanai. Canai doh dengan arah yang selari sehingga mendapat ukurannya 20x50cm. Pastikan bahagian tepinya juga selari.​

4. Lipat 1/3 bahagian bawah dan dibawa ketengah dan 1/3 bahagian atas dilipat juga dibawa kebahagian tengah.​

5. Kemudian, canai lagi sehingga tiga kali panjang ukurannya. Lipat seperti tadi dan balut pastri dengan plastik dan masukkan kedalam peti sejuk. Biarkan selama 20 minit. ​

6. Alas dulang dan panaskan ketuhar pada suhu 200°C.​

7. Keluarkan pastri dan canai sehingga menjadi 10 inci segi empat sama. Potong pastri menjadi 5"x5” kemudian pindahkan kulit pastri ke atas dulang pembakar. Jarakkan 1 inci antara satu sama lain. ​

8. Letak serunding daging diatas kulit pastri. Lipat dan kelim bahagian tepi pastri.​

9. Bakar selama 10-15 minit atau sehingga kulit pastri keperangan. ​

10. Keluarkan dan sejukkan kemudian hidang!​
Sumber: https://www.facebook.com/…/a.10962233070…/1104919942854581/…

Catat Ulasan

0 Ulasan