Resepi acar ikan masin...Jom Buat

Resepi acar ikan masin...Jom Buat

First time try buat acar ikan masin.. pernah mkn tak? sedap mkn dgn nasi panas2 ðŸ˜˜ðŸ˜˜
.
Acar Ikan Masin
Bahan2 
200gm ikan masin talang@kurau(potong dadu rendam selama 1 jam)
10@15 biji cili kpg(kalau dpt yg jeruk lg best)
10 biji bwg kecil india
5 tangkai bwg putih yg jeruk(tiada yg jeruk yg biasa pun blh)
5 sudu besar cuka(kalau x cukup blh tambah)
3 sudu besar thai palm sugar @gula melaka
3 sudu besar gula pasir
minyak masak secukupnya(dlm 1 mangkuk)
garam jika perlu(jgn letak awal2.. rasa dulu)
.
Bahan Kisar
4 sudu besar pes cili kering
2 biji bwg besar
4 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
.
Bahan Rempah
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar halba
1 sudu besar biji sawi
.
Caranya :
-goreng ikan masin yg direndam td dgn api perlahan.. jgn terlalu garing, angkat n toskan
-goreng bahan rempah tanpa minyak.. api perlahan jgk sehingga wangi.. kisar halus, guna pengisar kering ketepikan
-panaskan minyak.. tumis bahan kisar td sehingga garing
-masukkan bahan rempah kacau lagi sehingga wangi n pecah minyak
-masukkan bahan2 yg lain seperti cuka, gula melaka n gula pasir
-masukkan ikan yg digoreng td, masukkan bwg merah kecil, cili padi n bwg putih jeruk
-masak lg smp betul2 minyak keluar di permukaan atas.. api perlahan je, nt kalau api kuat minyak terpercik
-rasa dulu jika perlu masukkan garam n gula tambah lg..
-tunggu sejuk br masukkan dlm botol sebaiknya botol kaca..
.
Selamat Mencuba!
.
resepi dari fb ‎Zaimah Zakaria

Catat Ulasan

0 Ulasan