RESEPI KEK LAPIS BISKITA
________________________________
loyang saiz 9x9/8.5x8.5
________________________________
loyang saiz 9x9/8.5x8.5
BAHAN2
16 oz butter berkualiti anchor
10 biji telur gred A
185 gm gula halus
250 gm susu pekat manis
100gm tpg aiskrim vanilla
50gm /2 sdm filling mango
250gm cream cheese
280gm tepung pau
50gm nestum cerelex
2sdm browning sugar
1sdm esen vanilla
1 sdm ovellet
2sdb coklat filling (tambah grovy)
pewarna kuning ,hitam,putih
16 oz butter berkualiti anchor
10 biji telur gred A
185 gm gula halus
250 gm susu pekat manis
100gm tpg aiskrim vanilla
50gm /2 sdm filling mango
250gm cream cheese
280gm tepung pau
50gm nestum cerelex
2sdm browning sugar
1sdm esen vanilla
1 sdm ovellet
2sdb coklat filling (tambah grovy)
pewarna kuning ,hitam,putih
cara2
Pukul butter high speed+gula+susu manis+cream cheese+tpg ais krim vanilla sampai putih
Pukul butter high speed+gula+susu manis+cream cheese+tpg ais krim vanilla sampai putih
tepat berasingan pukul telur+ovellet+esen vanilla hingga kembang dlm 5 minit
masukkan ke dlm adunan butter tadi gaul rata..
masukkan tpg nestum+tpg pau gaul rata.. bahagi kepada 3 bahagian sama rata
hitam=coklat filling+browning sugar+pewarna hitam
putih= biarkan kosong saja nak cantek boleh letak pewarna putih
kuning=pewarna kuning+mango filling
griskan loyang dengan butter lapiskan dgn kertas minyak
bakar warna hitam berlapis2 hingga habis kemudian warna putih hingga habis akhir sekali warna kuning
masukkan ke dlm adunan butter tadi gaul rata..
masukkan tpg nestum+tpg pau gaul rata.. bahagi kepada 3 bahagian sama rata
hitam=coklat filling+browning sugar+pewarna hitam
putih= biarkan kosong saja nak cantek boleh letak pewarna putih
kuning=pewarna kuning+mango filling
griskan loyang dengan butter lapiskan dgn kertas minyak
bakar warna hitam berlapis2 hingga habis kemudian warna putih hingga habis akhir sekali warna kuning
p/s lapisan pertama guna api atas bawah
lapisan seterusnya hingga habis api atas sahaja.suhu api 150°c
guna 2 senduk nasi utk melapis
sdm=*sudu makan
note= kek tok boleh d bakar dan d kukus
lapisan seterusnya hingga habis api atas sahaja.suhu api 150°c
guna 2 senduk nasi utk melapis
sdm=*sudu makan
note= kek tok boleh d bakar dan d kukus
Kredit: srm homemade via rmk
0 Ulasan