Resepi Sambal Tumis Ikan Kembong Musim Convid-19

Resepi Sambal Tumis Ikan Kembong Musim Convid-19
Lauk paling mudah dan gerenti licin.. Sambal Tumis Ikan Kembong.

.
Bahan-bahan:

Cili kering Rebus dulu. Dah lembut toskan.
Blender sekali dengan bawang besar sebiji dn bawang putih 3@4 ulas. 

Lepas tu tumis sampai pecah minyak 
masuk gula kabung setengah.
Dan asam keping sekeping.

Api perlahan ja tau dah betul2 pecah minyak bubuh gula putih dalam 1@ 2 sudu.
Lepas dah pecah minyak lagi masukkan 1 cawan air. Biarkan mendidih masukkan ikan.

Garam dan perasa jika suka. Potong bawang besar tabur dalam sambal tadi. Gaul2 bagi mesra ikan dan bawang tadi. Dah cukup rasa semua. Tutup api. Siap
.
.
Kredit resipi: FB Mariana Abd Masjid (MAHN)

Catat Ulasan

0 Ulasan