UNTUK PEMINAT KARI TELUR AYAM,DAPATKAN RESEPINYA DI SINI
Beberapa biji telur – rebus dulu kemudian kupas kulitnya
BAHAN-BAHAN
🌻bunga cengkeh
🌻kayu manis
🌻bunga lawang
🌻rempah kari daging
🌻kerisik
🌻santan - terpulang pada citarasa kepekatan kuah kari
🌻Garam
🌻Air- ikut citarasa nk kuah pekat &bny mana
Bahan dikisar/ ditumbuk
🌻bawang merah
🌻bawang putih
🌻halia
CARA PENYEDIANNYA
🌻 bahan yang ditumbuk tadi digaul dengan rempah dalam satu mangkuk dan dibancuh dengan sedikit air.
🌻panaskan minyak dan tumis kayu manis, bunga lawang dan cengkih hingga naik bau...
🌻kemudian masukkan campuran rempah tadi yang digaul dengan bahan yang ditumbuk..
🌻Biar sampai garing dan naik minyak. Lepas tu , masukkan santan tadi..masukkan air untuk ikut tahap kepekatan yang dikehendaki..
🌻masukkan kerisik ..gaul bagi sebati ..Akhir sekali masukkan telur ayam rebus tadi.masak hingga mendidih. Kemudian masukkan garam secukup rasa.Tutup api dan sedia dihidangkan
Beberapa biji telur – rebus dulu kemudian kupas kulitnya
BAHAN-BAHAN
🌻bunga cengkeh
🌻kayu manis
🌻bunga lawang
🌻rempah kari daging
🌻kerisik
🌻santan - terpulang pada citarasa kepekatan kuah kari
🌻Garam
🌻Air- ikut citarasa nk kuah pekat &bny mana
Bahan dikisar/ ditumbuk
🌻bawang merah
🌻bawang putih
🌻halia
CARA PENYEDIANNYA
🌻 bahan yang ditumbuk tadi digaul dengan rempah dalam satu mangkuk dan dibancuh dengan sedikit air.
🌻panaskan minyak dan tumis kayu manis, bunga lawang dan cengkih hingga naik bau...
🌻kemudian masukkan campuran rempah tadi yang digaul dengan bahan yang ditumbuk..
🌻Biar sampai garing dan naik minyak. Lepas tu , masukkan santan tadi..masukkan air untuk ikut tahap kepekatan yang dikehendaki..
🌻masukkan kerisik ..gaul bagi sebati ..Akhir sekali masukkan telur ayam rebus tadi.masak hingga mendidih. Kemudian masukkan garam secukup rasa.Tutup api dan sedia dihidangkan
0 Ulasan